Kockázatmentes mobil gyerekeknek

Mobiltelefon készült a négyéveseknek

A Firefly nevű cég négy évnél idősebb gyerekek számára gyárt telefonokat. Orvosok szerint az amerikai vállalat mobiljainak a rendszeres használata nagyon fiatal korban akár betegségek kialakulásához is vezethet.

2009.06.25 09:05ictpress

Amerikában és Angliában is kapni lehet a gyerekek számára gyártott Firefly mobilokat. A készülékek előlapján összesen öt gomb van, amiből kettővel a szüleiket hívhatják a gyerekek, egy harmadikkal pedig a telefonkönyvet hozhatják elő, melyben összesen húsz számot lehet tárolni. A készüléken be lehet állítani, hogy ne fogadjon ismeretlen számról érkező hívásokat, és azt is, hogy a gyerek ne tudjon hozzáadni számokat a telefonkönyvben lévőkhöz.

Bár a gyártó cég szerint a készülékek rendszeres használata semmilyen kockázatot sem jelent a kisgyerekek számára, több orvosi és gyerekvédő szervezet is ellenzi a telefon forgalmazását. "Miért van szükségük a gyermekeinknek arra, hogy telefonáljanak? A szüleiknek a tanáraiknak vagy az óvónéniknek kellene inkább vigyázni rájuk."- mondta el Aine Lynch a National Parnets Council amerikai szülői szervezet vezetője a Times-nak.

A mobiltelefonok használatát az orvosok általában nem javasolják az iskolás kor előtt. "Ha sokat napozol gyermekkorban, nagyobb eséllyel alakulhat ki nálad a bőrrák, mintha felnőttként tennéd ugyanezt. Őszintén szólva fogalmunk sincs arról, hogy a rádióhullámuk, másképp hatnak-e a gyerekekre, mint felnőttekre, de elképzelhető, hogy igen, ezért nem jó ötlet telefont adni a legkisebb gyerekeknek." - mondta el a Telegraph-nak Lawrie Challis professzor, aki korábban a mobiltelefonálás egészségügyi hatásairól készített tanulmányt az angol kormány számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.