Tiltják az órán, pedig hasznos

A rágózás javítja az iskolai teljesítményt

Egy nemrég végzett felmérés szerint (ami minden takarító rémálma lehet) a rágózás növeli a tinédzserek iskolai teljesítményét.

2009.05.04 09:25medipress.hu

Sok amerikai iskolában a házirendben tiltják a rágózást, a tanulók ugyanis gyakran az asztalokat és a székeket 'díszítik' a használt rágógumikkal. A Baylor Orvostudományi Egyetem kutatásai alapján azonban a rágózás jó hatással van az iskolások tanulmányi eredményeire. 

A kutatók 108, 13 és 16 év közti tanulót kértek fel a kutatásban való részvételre. A tanulókat két csoportra osztották: az egyik csoportban lévő diákoknak meghagyták, hogy minden órán, valamint házi feladat és dolgozatírás közben is rágózzanak. 

A másik csoport tagjai nem rágózhattak iskolai feladataik végzése közben. 14 héttel később a rágós csoport tanulmányi eredményeiben 3 százalékos javulás mutatkozott. "Apró, de statisztikailag jelentős változás" - írják a kutatók. A szakértők szerint a rágózás csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét a szervezetben, így sarkallja a diákokat a jobb teljesítményre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.