Rákkeltő lehet e vonzó darabok színezőanyaga

Veszélyes a fekete fehérnemű

Izgató és veszélyes. A fekete női fehérnemű most elveszti ártatlanságát. Az Öko-Test című német újság huszonöt fekete melltartót megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy rákkeltő lehet e vonzó darabok színezőanyaga.

2009.04.08 12:40MTI

Az újság hat modellnek adta a legrosszabb, hatos osztályzatot a túl magas festékkoncentráció miatt. A legveszélyesebbnek a Kik ruhadiszkontlánc merevítős melltartója bizonyult, amelynek pántja jóval több p-amino-azobenzolt tartalmaz, mint a törvényben meghatározott kilogrammonkénti harminc milligrammos határérték. 

Az említett vegyület egy olyan színösszetevő, amely elsősorban izzadás hatására elválhat a fekete színtől, és kioldódhat a szövetből. A bőrön át a szervezetbe jutva pedig rákot is okozhat. 

A Kik eltávolította kínálatából a fekete modellt. Meglepő módon még olyan francia elitmárkák, mint a Chantelle és a Lejaby is hatos osztályzatot kaptak melltartóik magas színanyagtartalma miatt, annak ellenére, hogy tízszer olyan drágák, mint a ruhadiszkont. 

Az úgynevezett "wonderbra", amely a mellet a gravitációs erő ellenében az áll irányába hivatott elmozdítani, az Öko-Test szerint szintén keveset nyújt. 

A DBA cég Wonderbra Transparent Line elnevezésű modelljében még dietil-hexil-ftalátot (DEHP) is találtak, egy veszélyes lágyítószert. Az újság szerint ez az anyag a két kosarat összekötő műanyag részben található. A lágyító szerepel a rákkeltő anyagok EU-s listáján, továbbá meddőséget is okozhat. 

Tilos alkalmazni gyerekjátékokban és csecsemőkellékekben. A vizsgálat eredményeiből okulva a fekete fehérneműt nélkülözni nem óhajtó nők egy dolgot jó, ha megjegyeznek: az Öko-Test azt javasolja, hogy minden újonnan vásárolt melltartót alaposan mossunk ki az első használat előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.