A parfümálomokat ki kell érdemelni

Parfümös toll, illatos gyertyák, pikáns szekreter fehérneműnek

Ha valaki nem olyan bátor, hogy parfümöt vásároljon kedvesének, édesanyjának vagy barátnőjének húsvétra, még mindig marad sokféle illatos ajándékötlet.

2009.04.08 08:36MTI

Ilyen például az ámbragolyó vagy az aranyozott parfümtoll. De akad olyan parfüm is - például a tenger fuvallatával csábító, tiszta mégis rafinált illatkompozíció - amely biztos tipp még a bizonytalanoknak is. 

Zólyomi Zsolt, az egyetlen magyar parfümőr már kisfiú korában az illatok és a mérgek világa iránt érdeklődött - a kettő nem is esik olyan messze egymástól, mint hinnénk... Aztán négy diploma letétele után - amelyik között az egyik egy a Versailles-ban végzett parfüm főiskola volt - végleg eldőlt, hogy a biológus-kutató, nemzetközi gazdasági kapcsolatokkal foglalkozó, több nyelven kitűnően beszélő közgazdász és marketing szakember az orrából fog élni. Sőt, ő lett "a" magyar orr, az egyetlen, aki ma az illatokból él. De ez kevés volna ahhoz, hogy igazán elismerjék őt világszerte az eléggé belterjes nemzetközi parfümszakmában. 

Saját maga is alkot illatokat - ezt a szolgáltatást nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, a költség milliós összegre rúg, és legalább félévi munkát igényel. Amit már többen megengedhetnek, hogy meghallgassák belvárosi, ékszerdoboz szépségű üzletében parfümkurzusát és tanácsadását. Ez még ötletesebb ajándék a hölgyeknek, mint egy-egy üveg finom illatot tartalmazó üvegcse - véli a fiatalember. 

A nőknek ugyanis nem csak azt hasznos megtanulni, milyen szabású, fazonú ruha áll jól nekik, de érdemes tisztában lenni azzal is, milyen illat illik a bőrükhöz, a hajukhoz, a szemükhöz, egyéniségükhöz, egyes alkalmakhoz.

Azok a divatos világmárkák, amelyek a parfümériákban, drogériákban és repülőtéri boltokban kaphatók, csak kisebb "jégdombok": a jéghegy csúcsai azok az üvegcsék, amelyek nem vásárolhatók meg még a legelegánsabb plázákban sem.
 
Ezek a parfümálmok több százezer forintba kerülnek és nem csak összetevőik miatt. A csomagolás, az üvegek, a dobozok mind-mind igazi műremekek. Némelyikükből limitált széria készül - van amelyikből évente 5 darab - és nem is adják el akárkinek - sorba kell állni érte, kiérdemelni, akár egy különleges Ferrarit. Milyen is - küllemre - egy szuperparfüm? 

Például egy hófehér, tisztabőrből alkotott dobozban lapul egy jókora víztiszta hegyikristályból kivésett üveg, aranyozott részletekkel. Olyan is van, amelyiknek 18 karátos arany a tartálya, és korona magasodik a tetején. A világ legdrágább parfümje egyébként nem francia, hanem angol: egy régi, 1872-ben alkotott illat újraalkotása. Az igazán gazdag sztárok vagy "civil" milliárdosok saját maguknak kreáltatnak illatkompozíciókat - ezek már milliós tételek -, amelyek csak rájuk jellemzők.
 
Olykor éppen abból a pár millió dolláros reklámszerződésből teszik ezt, amelyet egy másik parfüm népszerűsítésért kaptak... Parfümöt ajándékba venni valakinek merészség, csak akkor érdemes belevágni, ha tudja a megajándékozó, hogy melyik a hölgy kedvenc márkája. Szexi és nagyon franciás ajándékötlet például az erotikus illattal átitatott, fehérneműt tároló titkos szekreter, amely selyemszalagos fiókkal, szatén és csipke hálóruha tartóval, valamint parfümözött illatpárnácskákkal kábítja el a romantikára vágyó hölgyeket, no meg az ilyesmit megvenni képes urakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.