Kevés D-vitamin= magas a vércukor-, és vérnyomás

Komoly egészségügyi problémákhoz vezet a napfény vitaminjának hiánya

A D-vitamin hiánya tizenévesek esetében magas vércukorszintet és magas vérnyomást eredményez, mely súlyos és korai egészségügyi problémákhoz vezethet - állapították meg amerikai kutatók.

2009.03.16 12:00MTI

Mintegy 3600, 12 és 19 év közötti fiú és lány vett részt az amerikai kormány által 2001 és 2004 között végzett egészségügyi felmérésben, melynek eredményeit az Amerikai Szívtársaság Floridában tartott konferenciáján szerdán tettek közzé. A napfény vitaminjának is nevezett D-vitamin elsősorban a csontozat szilárdságáért felelős, ám a legújabb kutatások szerint más jótékony egészségügyi hatásai is vannak. A felmérésben részt vevő fiatalok köréből több mint kétszer nagyobb valószínűséggel volt magas a vércukor-, és vérnyomás szintje azoknak, akiknek a legalacsonyabb volt a D-vitamin szintje.

Ráadásul ezen fiatalok esetében négyszer nagyobb a metabolikus (anyagcsere) szindróma kialakulásának kockázata, mely a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, az elhízás és a magas koleszterinszint tünetegyüttesének elnevezése. További kutatások szükségesek annak megerősítésére, hogy valóban a D-vitamin áll-e az egészségügyi problémák hátterében, illetve, hogy lehet-e csökkenteni a kockázatokat a vitamin beviteli mennyiségének növelésével - közölte Jared Reis, a Johns Hopkins Egyetemen működő Bloomberg School of Public Health szakemberei által végzett kutatás vezetője.

A D-vitamin napfény hatására képződik az emberi szervezetben. D-vitamin forrás lehet még a tej, a lazac és más olajos halak is. Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiájának ajánlása a közelmúltban 400 nemzetközi egységnyire (10 mikrogramm) növelte a gyermekek számára ajánlott napi D-vitamin bevitel mennyiségét, mely négy bögre tejnek felel meg. Vitaminkiegészítők szedését ajánlják azon gyerekek számára, akik ily módon nem jutnak elegendő D-vitaminhoz. A szakemberek a vérvizsgálatokból kimutatható D-vitamin mennyiségeket használták fel kutatásaik során, és megállapították, hogy szinte egyetlen résztvevőnek sem volt megfelelő a D-vitamin szintje.

A fehér bőrű fiataloknak volt a legmagasabb, a fekete bőrűeknek pedig a legalacsonyabb, míg a mexikói-amerikai tinédzsereknél mért értékek a kettő között helyezkedtek el. A szakértők szerint ennek oka az lehet, hogy a világos bőr gyorsabban nyeli el a napfényt, illetve, hogy a fekete fiatalok nagyobb valószínűséggel szenvednek tejcukor-érzékenységtől, ezért ők inkább kerülik a tejivást. Randal Thomas, a minnesotai Rochesterben működő Mayo klinika szív- és érrendszeri problémákkal foglalkozó intézetének vezetője szerint, a fiatalok D-vitamin hiányáért valószínűleg az egészségtelen étkezési szokások és a mozgásszegény életmód a felelősek. "Amennyiben a fiatalok chipseket és cukros üdítőket isznak, akkor nem jutnak elég D-vitaminhoz" - mondta az orvos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.