Melyik vitaminból mennyire van szükségünk?

Túl kevés vagy túl sok? - Létfontosságú vitaminok

A téli hónapokban megfázástól, fáradtságtól tartva sokan figyelünk oda a megfelelő vitaminbevitelre. De tudjuk, hogy melyik vitaminból mennyire van szükségünk?

2009.12.27 11:20

Friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk szívesebben, vagy biztos, ami biztos alapon inkább vitaminpótlókhoz nyúlunk? Abban úgyis minden benne van... Egyszerű, gyors és a lelkiismeretünk is tiszta, hisz mi figyelünk az egészségünkre.

Amíg mi csak leemeljük a - számunkra talán nem is megfelelő - pirulás flakont a drogériák polcairól, addig a világ fejlődő országaiban az alultápláltság és a vitaminszegény táplálkozás súlyos betegségek okozója. Vakság, visszafogott növekedés, születési rendellenességek, izomsorvadás - fényévekre vannak a számunkra kellemetlen meghűléstől. Ismerjük meg a vitaminokat, fogyasszuk tudatosan, és csak akkor pótoljuk, ha tényleg szükséges, hisz a vitamin kincs.

Létfontosságú vitaminok

A vitaminok elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez, azonban sokat vitatott kérdés, hogy melyik vitaminból mennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe. Amíg egyes emberek hiányt szenvednek létfontosságú vitaminokból, addig mások rendszeresen fogyasztanak vitamintartalmú étrend-kiegészítőket, amelyekkel szélsőséges esetben túladagolást is okozhatnak.

A vitaminok szerepe változatos. Míg jelenlétük a táplálékban létfontosságú, a túlzott bevitel káros lehet. A vitaminokat ezért elővigyázatosan, a szükségleteknek megfelelően kell fogyasztani. Magasabb dózisok csak bizonyos esetekben ajánlottak, mint például a terhesség alatt, amikor az anya és a magzat igényei ezt megkívánják.

A vitaminok élettani hatásáról is folyamatosan bővülnek ismereteink. A vitamin szót Casimir Funk, lengyel származású amerikai tudós vezette be, a vita (élet) és amine (nitrogén vegyület) szavak összekapcsolásával, amikor felismerte a B-vitamin kulcsszerepét a Beriberi nevű, főként az idegrendszert érintő megbetegedésben. Feltételezte, hogy minden hasonló, később vitaminként ismert anyag tartalmaz nitrogént. Bár a vitaminok szerkezetét vizsgáló későbbi kutatások Funk alaptételének ellentmondtak, a vitaminoknak még sok közös tulajdonságuk van: - szerves vegyületek - a táplálékkal történő bevitelük létfontosságú, mert a szervezet nem tudja – vagy csak részben, például a D- vagy a K-vitamin esetében – előállítani őket. - nagyon kis mennyiségben van szükségünk rájuk.

A vitaminokat – hasznosulásuk közege alapján - két csoportra oszthatjuk: zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminokra. A betű és számjelölések háttere azonban inkább kronológiai, mint tudományos logikai rendszer szerint alakult ki. Míg a D2 és D3 vitaminok ugyanazon vitamin különböző formái, addig a B1-, B2- és B6-vitaminok egymástól nagyon eltérő vitaminok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.