Védelem a herpesz- és himlővírusok ellen?

D-vitaminnal megelőzhető néhány bőrfertőzés

A Kaliforniai Egyetem San Diego-i Orvosi Karának kutatói szerint a szájon át adagolt D-vitamin segíthet megelőzni olyan bőrfertőzéseket, amelyek az atópiás dermatitisz (az ekcéma leggyakoribb fajtája) talaján keletkeznek.

2008.11.24 11:03medipress.hu

A kutatás vezetői, Dr. Richard Gallo bőrgyógyász professzor, aki a San Diegoi Veterán Egészségügyi Központ bőrgyógyászati szekciójának is vezetője, valamint Dr. Tissa R. Hata egyetemi docens azt találták, hogy a szájon át bevitt D-vitamin a bőrbetegségben szenvedőknél kijavít egy immunrendszeri hibát. A vizsgálatban mérsékelt és súlyos atópiás dermatitiszben szenvedők vettek részt.

Ez a betegség a gyerekek 10-20 százalékánál fordul elő, súlyos viszketéssel, bőrpírral és hámlással jár, azonban a folyamatos vakarózás miatt krónikus elváltozások is kialakulhatnak, valamint hajlamosít a Staphylococcus aureus baktérium, herpeszvírus és himlővírusok által okozott bőrfertőzésekre. Sok bőrbetegségben, így ekcémában is hiányzik a cathelicidin nevű fehérje, amely a mikrobák elleni védekezést segíti. A vizsgálat során a résztvevők naponta 4000 IU D3-vitamint kaptak szájon át 21 napon keresztül, előtte és utána is biopsziákat vettek a bőrelváltozásokból és azt találták, hogy a D-vitamin megszüntette a cathelicidin hiányát a bőrben.

Ezek az eredmények azt jelentik, hogy atópiás dermatitiszben szenvedőknél a szájon át történő D-vitamin adagolás jelentősen megnöveli a cathelicidintermelést, míg egészséges bőrben ez csak mérsékelten történt meg” – nyilatkozta Dr. Hata. A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy még további kutatásokra van szükség, hogy meghatározzák a D-vitamin szedés hosszútávú hatásait, valamint hogy meg lehet-e ilyen módon előzni a bőrfertőzések kialakulását atópiás dermatitiszben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.