Világszerte eddig 25 millió embert ölt meg az AIDS

A herpesz elleni kezelés nem véd a HIV-fertőzéstől

A nemi szerveken megjelenő herpesz kezelése nem óvja meg a pácienseket a HIV-fertőzéstől, állítja immár másodikként egy szerdán megjelent tanulmány.

2008.03.13 11:44MTI

A New England Journal of Medicine című amerikai folyóiratban megjelent eredmény az eddiginél is erőteljesebb kétségeket vet fel azzal a korábban reménytelinek tartott ötlettel kapcsolatban, hogy a gyakori nemi úton terjedő vírusfertőzés kezelése egyúttal az AIDS terjedését is gátolhatja. Tanzánia üdülőközpontjaiban dolgozó 16 és 35 év közötti embereket vizsgált munkatársaival Deborah Watson-Jones, a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatója.
 
A 659 ember napi két tabletta aciklovirt vett be (kétszer 400 milligrammot), amely vírusellenes szert általánosan alkalmazzák a genitális fertőzésért felelős herpesz szimplex 2 (HSV-2) visszaszorítására. Kimutatták már, hogy a HSV-2 69 százalékkal növeli a HIV-fertőzés kockázatát, ezért több kutatócsoport vizsgálja, vajon kezelése csökkenti-e az AIDS-vírus átadásának kockázatát. "Tanzániában az friss HIV-fertőzöttek közül a férfiak mintegy 74 százalékát, a nők 22 százalékát, a bárokban és hotelekben dolgozók 63 százalékát okozza a HSV-2" - közli Watson-Jones kutatócsoportja. 

Tanzániában egyébként a 15 és 49 év közötti lakosság 6,5 százaléka HIV-fertőzött. "De az olyan nagy kockázatú csoportokban, mint a vendéglátóipari dolgozóké, akik a szexuális szolgáltatásokkal egészítik ki keresetüket, a 40 százalékot is eléri ez az arány", miközben kevesen használnak óvszert - tették hozzá a tanulmány szerzői. A vizsgálatból kiderült, hogy azok a nők, akik aciklovirt szedtek, semmivel sem lettek védettebbek a HIV-fertőzéssel szemben, mint placebót szedő társaik.
 
A kutatók hozzátették: lehet hogy az adag nem volt elég nagy, ráadásul sokan még ezt sem vették be, amint az a vizeletvizsgálatokból kiderült. Világszerte mintegy 33 millió ember fertőződik meg HIV-vírussal, eddig 25 millió embert ölt meg az AIDS, gyógyszer és védőoltás nincs ellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.