Hipertenzió és koraszülés

Komoly terhességi komplikációkat okozhat a herpesz vírus

Az Adelaidei Női és Gyermekkórház, valamint az Adelaide Egyetem közös kutatása nemrég feltárta a vírusfertőzések és a terhesség alatti magas vérnyomás valamint a koraszülés közti összefüggéseket.

2008.02.20 19:46medipress.hu

A kutatás eredményei - amelyeket a British Journal of Obstetrics & Gynaecology című szaklapban publikáltak - hatalmas előrelépést jelenthetnek a terhesség alatti magas vérnyomás rejtélyének megfejtésében. A tudósok szerint a különböző vírusos fertőzések - elsősorban a herpesz vírusok okozta betegségek - szoros összefüggésbe hozhatók a terhesség alatti magas vérnyomás betegséggel (preeclampsia) és a koraszüléssel. 

A mostani vizsgálatba a kutatók 1326 újszülöttet vontak be, akik vérében mind megtalálták a fertőzésre utaló vírus eredetű nukleinsavakat (átörökítő anyagot). A gyermekek közül több mint 400-nál később súlyos idegrendszeri zavarok (cerebrális parézis) léptek fel. "Ez a felfedezés rendkívül fontos és kétségtelenül rengeteg jövőbeni kutatás témája lehet még, a vírusfertőzések, és a terhesség alatti komplikációk közti összefüggések teljes megértéséhez ugyanis még rengeteg kérdésre kell megtalálnunk a választ" - nyilatkozta Alastair MacLennan professzor, a kutatócsoport vezetője. 

A terhesség alatti hipertenzió (magas vérnyomás) az első gyermeküket váró fejlett országokban élő (USA, Nagy-Britannia, Ausztrália) kismamák közel 10 százalékánál fordul elő. Ha nem kezelik, akkor könnyen epileptikus görcsroham és azonnali vetélés alakulhat ki, ami az édesanya és a gyermek életébe is kerülhet. A harmadik világ országaiban a terhes nők körében ez a leggyakoribb halálozási ok. 

A terhesség alatti magas vérnyomás pontos okai eddig ismeretlenek voltak az orvosok előtt. "Még nagyon az út elején vagyunk, de lassan kezdjük megérteni, pontosan milyen kapcsolat is van a különböző vírusfertőzések és a terhesség során kialakuló magas vérnyomás közt. Reméljük hamarosan anyukák és újszülöttek egyaránt profitálhatnak a kutatásainkból" - nyilatkozta Paul Goldwater, a csoport virológusa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.