A daganatos betegek táplálkozzanak egészségesen!

A C-vitamin csökkenti a kemoterápiás szerek hatását

A C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők számos kemoterápiás szer hatását csökkentik - áll egy új, szerdán megjelent tanulmányban.

2008.10.05 15:00medipress.hu

Laboratóriumban, izolált daganatsejteken végzett kísérletekben azt találták, hogy 30-70 százalékkal kevesebb sejt pusztult el C-vitaminnal történt előkezelés után.

Egérkísérletek alapján kiderült, hogy a daganatok gyorsabban növekedtek, ha az állatok a kemoterápia mellett C-vitamin kezelésben is részesültek. A kutatók szerint emberben hasonló játszódhat le.

„A C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők csökkenthetik a betegeknél a kemoterápiára adott választ”
– mondta el Mark Heaney, a Sloan-Kettering Onkológiai Központ szakorvosa, a tanulmány vezető szerzője.

Régebbi tanulmányok alapján azt gondolták, hogy a C-vitamin hasznos lehet a rákbetegek számára, mint antioxidáns.

Augusztusban egy kísérlet azt igazolta, hogy az egerekbe injekciózott nagydózisú C-vitamin 50 százalékkal csökkentette a daganatok növekedését.

Az új kutatás azt mutatja, hogy számos kemoterápiás szer szabadgyököket képez az oxigénből, a kutatás elmélete szerint a C-vitamin semlegesíti a szabadgyököket és így a daganatsejtek a kezelés ellenére életben maradnak.

Heaney elmondta, hogy a C-vitamin jót tesz az egészséges szöveteknek, meghosszabbítja a sejt életét azáltal, hogy védi a sejt „erőművét”, a mitokondriumot. „De nem ez a célunk, amikor a rákos sejteket próbáljuk elpusztítani” – nyilatkozta Heaney.

Minden kemoterápiás szer a mitokondriumok elpusztítása útján vált ki sejthalált. A tanulmány szerint, mely a Cancer Research folyóirat október 1-jei számában jelent meg, a daganatos betegeknek egészségesen kellene étkezniük, ideértve a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztását is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.