Egyszerű összetevők vagy csodakúrák?
Túl kevés vagy túl sok? - Létfontosságú vitaminok - 2. rész
A vitaminok ott számítanak igazi csodaszernek, ahol határozott hiány van belőlük, mint például az A-vitamin esetében a fejlődő országokban.
2008.12.19 09:52Némely tudós sokszor a napi normális vitaminbevitel 1000-szeresét ajánlja, gyakran helytelenül súlyosnak ítélt egészségügyi panaszok kezelésére. Sokszor fokozott vitaminbevitelt javasolnak megnövekedett energiaszükséglet, koleszterinszint csökkentés, sebgyógyulás elősegítése, akné (pattanásos bőr) kezelése és hajhullás vagy őszülés esetén. Ez esetben a vitaminokat, mint gyógyszereket kell kezelnünk, szigorú orvosi ellenőrzés mellett.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) meghatározta 16 vitamin és ásványi anyag napi bevitelének felső határát. E dózisok napi bevitele még hosszú távon sem jelent veszélyt a szervezetre. A megadott értékek viszont az összesített bevitelre vonatkoznak, figyelembe véve az élelmiszerek, vitaminokkal dúsított élelmiszerek és táplálék-kiegészítők vitamintartalmát is.
Vitaminok a zöldségekben és gyümölcsökben
Általános hiedelem, hogy a zöldségek és gyümölcsök napjainkban kevesebb vitamint tartalmaznak, mint régen. Objektíven szemlélve a kérdést elsőként ki kell emelnünk, hogy a növények vitamintartalma elsősorban azok fajtájától függ és külső vagy éghajlati tényezők, vagy az érettségi fok a begyűjtés időpontjában, nem befolyásolják.
Egy-egy gyümölcs különböző fajtáinál is eltérő lehet a vitamintartalom. Például a Jonagold alma vitamintartalma magasabb, mint a Goldené. Egy elemzés során pedig 13 különböző eperfajtát vizsgálva 47%-os volt az átlagtól történő eltérés az egyes fajták folsavtartalmában, és akár 90 %-os eltérés a béta-karotin tartalomban. A talaj összetétele, az éghajlat vagy a különböző termelési módszerek meghatározó külső faktorok. E faktorok magyarázzák a különböző országokból származó zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma közötti eltérést.
Egy másik fontos szempont pedig, hogy a mai módszerek a nyersanyagok tápanyag-összetételének megállapítására sokkal pontosabbak és korszerűbbek, mint korábban. A zöldségek és gyümölcsök meghatározott vitamintartalma azonban csak tájékoztató jellegű. Szállításuk, tárolásuk, elkészítésük nagyban befolyásolja vitamintartalmukat.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 21:45 Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank
- 20:43 Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet a NAV
- 19:40 Bővítik a zalaegerszegi autóipari tesztpálya műhelyszárnyát
- 18:39 PM: Magyarország tovább növeli beruházásait Üzbegisztánban
- 17:37 Emmanuel Macron: ha Oroszország győz Ukrajnában, vége az európai biztonságnak
- 16:36 MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next
- 15:36 Bezárja egyik erdélyi gyárát a kábelgyártó Leoni
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06