Egyszerű összetevők vagy csodakúrák?

Túl kevés vagy túl sok? - Létfontosságú vitaminok - 2. rész

A vitaminok ott számítanak igazi csodaszernek, ahol határozott hiány van belőlük, mint például az A-vitamin esetében a fejlődő országokban.

2008.12.19 09:52

Némely tudós sokszor a napi normális vitaminbevitel 1000-szeresét ajánlja, gyakran helytelenül súlyosnak ítélt egészségügyi panaszok kezelésére. Sokszor fokozott vitaminbevitelt javasolnak megnövekedett energiaszükséglet, koleszterinszint csökkentés, sebgyógyulás elősegítése, akné (pattanásos bőr) kezelése és hajhullás vagy őszülés esetén. Ez esetben a vitaminokat, mint gyógyszereket kell kezelnünk, szigorú orvosi ellenőrzés mellett.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) meghatározta 16 vitamin és ásványi anyag napi bevitelének felső határát. E dózisok napi bevitele még hosszú távon sem jelent veszélyt a szervezetre. A megadott értékek viszont az összesített bevitelre vonatkoznak, figyelembe véve az élelmiszerek, vitaminokkal dúsított élelmiszerek és táplálék-kiegészítők vitamintartalmát is.

Vitaminok a zöldségekben és gyümölcsökben

Általános hiedelem, hogy a zöldségek és gyümölcsök napjainkban kevesebb vitamint tartalmaznak, mint régen. Objektíven szemlélve a kérdést elsőként ki kell emelnünk, hogy a növények vitamintartalma elsősorban azok fajtájától függ és külső vagy éghajlati tényezők, vagy az érettségi fok a begyűjtés időpontjában, nem befolyásolják.

Egy-egy gyümölcs különböző fajtáinál is eltérő lehet a vitamintartalom. Például a Jonagold alma vitamintartalma magasabb, mint a Goldené.  Egy elemzés során pedig 13 különböző eperfajtát vizsgálva 47%-os volt az átlagtól történő eltérés az egyes fajták folsavtartalmában, és akár 90 %-os eltérés a béta-karotin tartalomban. A talaj összetétele, az éghajlat vagy a különböző termelési módszerek meghatározó külső faktorok. E faktorok magyarázzák a különböző országokból származó zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma közötti eltérést.

Egy másik fontos szempont pedig, hogy a mai módszerek a nyersanyagok tápanyag-összetételének megállapítására sokkal pontosabbak és korszerűbbek, mint korábban. A zöldségek és gyümölcsök meghatározott vitamintartalma azonban csak tájékoztató jellegű. Szállításuk, tárolásuk, elkészítésük nagyban befolyásolja vitamintartalmukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.