"A sorozat miatt tüsszögsz, édes fiam!"

A sok TV-nézés növelheti az asztma kockázatát

A naponta több órát TV-t néző gyerekeknél nagyobb a kockázat az asztma kialakulására - közölték brit kutatók a Thorax című szakfolyóirat héten megjelent számában.

2009.03.05 10:18MTI

Megállapításaikat a brit orvosok arra a tanulmányára alapozták, amely 3000-nél több gyerek légzőszervi egészségi állapotát követte 1991-es és 1992-es születésük óta. Megfigyelték, hogy a gyerekek 3,5 és 11,5 éves kora között észrevehetően növekedett az asztma előfordulási aránya. Az asztmás tüneteket nem mutató kisgyerekek közül nyolc év elteltével hat százaléknál állapították meg a gyulladásos betegséget.

Azoknál a gyerekeknél, akik a szülők elmondása szerint napi két óránál hosszabb ideig néztek televíziót, kétszer nagyobb volt az asztma kifejlődésének kockázata. A kutatók úgy vélik, hogy a mozgásszegény életmód és a rossz fizikai erőnlét káros hatással lehet a légzőszervek fejlődésére, különösen a légutak sima izmaira. A követéses vizsgálat idején, a kilencvenes években még nem terjedt el széles körben a személyi számítógépek és játékkonzolok használata, ezért választották az elemzéshez a televíziózást.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egyes országokban a gyerekek 30 százalékánál alakul ki a gyulladásos betegség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.