Gluténmentesen élni!?

Lisztérzékenység kicsiben és nagyban

A fejlődő technológiának hála, egyre korábban diagnosztizálható a lisztérzékenység. Ekkor a szervezet támadásba lendül a gluténtartalmú ételek fogyasztása után, allergiás reakciót és komoly megbetegedéseket okozva.

2008.12.01 12:43kulinarisvilag.hu

Az autoimmun betegség nem gyógyítható, a lisztérzékenységgel diagnosztizált gyermeknek és felnőttnek élete végéig kerülnie kell a gluténtartalmú élelmiszereket, adalékanyagokat. A glutént megtaláljuk a gabonafélékben: búza, rozs, árpa, zab, tritikálé. Hasznos fehérjeforrásaink ezek a gabonafélék , melyet általánosan használnak adalékanyagként természetes formájában, vagy különböző feldolgozottsági állapotban. Aki nem ismeri a glutén veszélyeit a cöliákiások számára, most talán legyint egyet: ne egyen ilyen magvakat.

A probléma nem a magvak kerülésénél kezdődik, hiszen azt már a kisgyermek is felismeri és kerüli, hanem a rejtett glutén használatánál. Találunk glutént, ketchupban, majonézben, vajkészítményekben, joghurtban, májkrémben, csokoládékban, és még sokáig sorolhatnánk. Mióta kötelező feltüntetni az áruk csomagolásán a pontos összetevőket, valamivel könnyebb felismerni a veszélyforrást, de a lisztérzékenységgel küzdők és családtagjaik hivatalos, ellenőrzött forrásból, gyártó által kiadott tanúsítvánnyal ellátott, gluténmentes élelmiszereket vásárolnak.

Gluténérzékenység néhány tünete

A cöliákiások tünetei az enyhétől a súlyosig minden fokozatban megjelenhetnek a gluténtartalmú étel elfogyasztása után akár rövid időn belül, akár kicsit hosszabb idő elteltével. A bél gyulladásának következtében a tápanyagok nem tudnak felszívódni. A hasmenéstől a székrekedésig igen változatos módon jelentkezik, de figyelmeztető jel lehet a puffadás, a bélfájdalmak, görcsök, IBS.

Krónikus fáradtság, depresszió, nagyfokú súlyvesztés, vérszegénység súlyosbíthatja a helyzetet, ezáltal romlik az életminőség is. Az autoimmun kórkép társulhat cukorbetegséggel és más ételekre mutatott allergiás reakciókkal is. Diétát nem tartó betegek állapota rosszabbodik, súlyos esetben daganatos megbetegedések alakulnak ki.

Cöliákia diagnosztizálási módjai

Szakorvosi rendelésen állapítják meg a gluténérzékenységet, ahol felveszik az anamnézist, különböző laborvizsgálatokat végeznek, esetleg szövettani vizsgálatra is sor kerül. A már diagnosztizált lisztérzékenyek önellenőrzésre otthoni tesztet is használhatnak.

Gluténmentes diéta

A betegnek kerülnie kell minden glutént tartalmazó ételt, illetve a feldolgozás során gluténnal szennyezett ételt sem fogyaszthat. A diéta során ügyelni kell a helyes étrendre, hiszen a hiányzó fehérjéket pótolni kell, a vitaminokat, ásványi anyagokat körültekintően kell megválasztani, de egyes gyógyszerek használatát is kerülni kell, mivel azokban is található allergén.

Remek önsegítő csoportok, egyesületek, szervezetek alakultak a lisztérzékenyek segítésére, ahol a betegek és családtagjaik megbeszélhetik a gluténmentes élettel kapcsolatosan felmerült kihívásokat, recepteket cserélhetnek, előadásokon vehetnek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.