Diéta egy életen át

Lisztérzékenység: fontos a korai diagnózis

Mindennapi táplálékunk a liszt, hiszen ez a kenyér, a tészták alapanyaga. Vannak azonban, akik érzékenyek a gliadinra - a búza, rozs, árpa egyik fehérjéjére, ami a lisztérzékenységet okozza.

2008.06.19 14:26orvostkeresek.hu

A lisztérzékenység (orvosi nevén cöliákia) öröklődő hajlamon alapszik. Az ilyen egyén, ha liszteset fogyaszt, a bélnyálkahártyája tönkremegy – ezért képtelen lesz a tápanyagokat megfelelő mennyiségben felszívni, hasmenése jelentkezik. Ennek következtében lefogy, hasa puffadttá válik. Vérszegénység, későbbiekben csontritkulás is kialakulhat.
 
A csecsemők étrendjébe 6 hónapos kor után javasolt a lisztes ételek bevezetése, csak ezután jelentkezhetnek a tünetek. Ha korábban kap liszteset a baba, fejlődése megállhat, hasmenése olyan súlyos lehet, hogy a csecsemő akár ki is száradhat. A lisztes ételek (kenyérfélék, tejbegríz, keksz, babapiskóta) későbbi, akár egy éves koron túli bevezetése sem óvja meg a gyermeket a cöliákia kialakulásától, de enyhébbek lesznek a panaszok. 

A lisztérzékenységet korábban kizárólag a kisgyermekek betegségének tartották, most már tudjuk, hogy felnőtt korban is létrejöhet a lisztérzékenység kiváltotta bélkárosodás. Jelenleg speciális vérvizsgálattal és egy vékonybél nyálkahártya biopsziával lehet igazolni a betegséget. Kezelésében egyedüli lehetőség a lisztes ételek teljes kihagyása az étrendből. Ilyenkor a panaszok hamarosan elmúlnak, a fejlődés normalizálódik, a felszívódási zavar megszűnik. 

A diétát egész életen át kell tartani, mert csak így maradhat tünetmentes a beteg. A késői szövődmény, a béldaganat gyakoribb kialakulása is csak így kerülhető el. Krónikus hasmenés, hasfájás, puffadás esetén gondolhatunk a cöliákiára, különösen, ha valamelyik családtagnál is igazolták a betegséget; ilyenkor forduljunk gasztroenterológus szakorvoshoz a diagnózis megállapítása, illetve a kezelés megbeszélése céljából.
 
Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász 
Budai Allergiaközpont a Prima Medica Egészségközpontok tagja

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.