Az a fránya glutén...

A lisztérzékenység tünetei

Lisztérzékenység azoknál az embereknél alakul ki, akik nem tudják megemészteni a glutén nevű gabonafehérjét

2008.02.08 09:15ideal.hu

Ez az összetett vegyület nehezen emészthető, többek között ezért sem adunk a kisbabáknak gabonaféléket, amikor bevezetjük étrendjükbe a szilárd ételeket. Fejletlen emésztőrendszerük legfeljebb a híg rizskásával birkózik meg. Az általában öröklött lisztérzékenységet coeliakiának vagy glutén-intoleranciának is nevezik. Ha csecsemőkorban nem sikerül kimutatni, idővel egyre súlyosbodik.

A glutén többnyire a búzában, a zabban, az árpában és a rozsban illetve az ezekből előállított termékekben található. A lisztérzékeny embereknél ez a fehérje károsítja a vékonybelet, ugyanis lelapítja a bélfalon lévő bélbolyhokat, amelyek a tápanyagok felszívódásáért felelősek. A hiányos felszívódás különféle kellemetlen tüneteket eredményez: fejfájást, fekélyt a szájban, hirtelen fogyást vagy hízást, lelassult gyermekkori fejlődést, ekcémát és dermatitist, ízületi fájdalmat, depressziót, kimerültséget, ingerlékenységet, görcsöket, zsibbadást és bénultságérzést, fogbetegségeket és mindenféle immunbetegséget.

A legismertebb tünetek azonban a gyomorbél rendszerből erednek: hányás, hasi fájdalom, felfúvódás, diszpepszia (gyomorfájás), hasmenés és zsíros széklet. Akkor is glutén-intoleranciára kell gondolnunk, ha vérszegények vagyunk (mivel a vas is nehezen szívódik fel), hamar kifáradunk, szabálytalan a menstruációnk, vagy hiába várunk gyermekáldásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.