Algopirin replika

Nem tudjuk megkülönböztetni a hamis gyógyszereket?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a gyógyszerek 10 százaléka hamis szerte a világban. A betegek viszont nem tudják megkülönböztetni a legális és illegális gyógyszerküldési kínálatokat.

2008.11.05 17:29medipress.hu

Sajnos az interneten kínált felírásköteles gyógyszerek 95 százaléka recept nélkül kapható. Ezért Bajorország és Szászország - hogy védje a fogyasztókat a hamisított gyógyszerektől - megtiltotta a felírásköteles gyógyszerek ilyen jellegű kereskedelmét.

A szakértők nemzetközileg a hamisított gyógyszerekkel való kereskedelem növekedését figyelték meg. Világszerte az összes gyógyszerek 10 százaléka már hamis - írja a WHO tanulmánya, az International Medical Products Anti-Counterfeiting Taskforce. Utánozzák az OTC készítményeket, ugyanúgy, mint a receptköteles Aids- és rákgyógyszereket vagy antibiotikumokat.

Az internetes gyógyszertárak szövetsége kritizálja, hogy azt sugallják, mintha az európai jog szemben állna a felírásköteles gyógyszerek küldésével. Klaus Theo Schröder, a szövetségi egészségügyi minisztérium államtitkára is differenciáltabban látja a problémát.

A Szövetségi Tanácsban kijelentette, hogy a sokat idézett hamisítási ügyek az illegális 'küldő' kereskedelemben játszódnak le. Ugyanakkor az a 2000 német gyógyszertár, amely engedéllyel rendelkezik küldő kereskedelemre, nyilvános gyógyszertár is és mindkét módon kiszolgálja a betegeket. Ezenkívül az EU-n belül Németország rendelkezik a legszigorúbb biztonsági előírásokkal a gyógyszerek küldő kereskedelmére.

A bajor indítvány folytatása azért problémás, mert diszkriminációra adhat okot - véli az államtitkár. Egy német 'küldő' gyógyszertár – ellentétben a hollandokkal – nem szállíthatna többé betegeinek.

Ezért nem látjuk okát, hogy a küldő kereskedelem szabályozásán változtassunk.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.