Hosszú távú előnyökkel jár a korai kezelés!

Gyógyszer nélkül hamar visszaesnek a depressziósok?

A Kanadai Kedélyzavarok Szövetség szerint 1,3 millió kanadai szenved depressziótól - Az Albertai Egyetem kutatója, Ian Colman szerint a legtöbb ember nem kapja meg a szükséges kezelést.

2008.10.05 11:30medipress.hu

A Népegészségügyi Főiskola adjunktusa és kutatócsoportja elhatározták, hogy felmérik az antidepresszánsok és nyugtatók szedésének hosszú távú hatásait.

Kétszáz embert vizsgáltak, akik vagy depressziósak voltak, vagy szorongtak. Közülük 45 fő szedett gyógyszert.

A csoport lelki egészségét 1989-ben mérték fel egy kérdéssorozat segítségével, melyen a betegségük és az esetleges kezelés felől érdeklődtek. Tíz évvel később kitöltettek velük egy hasonló kérdőívet.

Colman elmondta, hogy legnagyobb meglepetésükre azok, akik nem szedtek gyógyszert, háromszor akkora eséllyel szenvedtek 10 év múlva is a betegségektől.

"Ez egy jelentős felfedezés." - állította Colman. "Azt mutatja, hogy ha a kezdetektől kezeljük a betegséget, kisebb a visszaesés kockázata a jövőben. Ez nem csak a betegek számára lehet előnyös, hanem a társadalombiztosításnak is, mivel Kanadában a depresszióval kapcsolatos gazdasági költségeket évi 14 milliárd dollárra becsülik."

Colman elmondta, hogy a depresszió és a szorongás egyfajta megbélyegzéssel jár, éppen ezért az emberek szégyellik bevallani a lelki betegségüket.

Reméli, hogy az új információ segít majd felismerni annak előnyét, ha haladéktalanul szakemberhez fordulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.