A cigarettázoknak nagyobb az esélye

Depressziós dohányosok?

Egy spanyol kutatás megállapította, hogy a dohányosok 40 százalékkal nagyobb eséllyel betegszenek meg depresszióban.

2008.09.24 11:30ideal.hu

A kutatók 8556 dohányzót és nemdohányzót figyeltek meg hét éven keresztül. A dohányzók közül 190-nél alakult ki ezalatt diagnosztizált depresszió, 65 pedig orvosi diagnózis nélkül szedett antidepresszánsokat. 

Ez az arány 40 százalékkal több, mint a nemdohányzóknál. A kutatók azt is tapasztalták, hogy aki felhagyott a dohányzással, és már 10 éve nem szívott el egyetlen cigarettát sem, annál még a sosem dohányzóknál is kisebb esélye volt a depresszió kialakulásának. A spanyol eredmény egybecseng az Oslói Tudományegyetem pár évvel ezelőtti kutatásával, ahol erős dohányosoknál négyszer nagyobb esélyt tapasztaltak a depresszió kialakulására. Az még nem tisztázott, hogy vajon a dohányzás teszi-e depresszióra hajlamosabbá az embereket, vagy a depresszióra hajlamos emberek szoknak rá gyakrabban a dohányzásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.