Ne szívja!

Butít a dohányzás?

Egy brit tanulmány szerint a dohányosok emlékező- és logikai képességei gyengébbek a nemdohányzókénál.

2008.07.15 14:55medipress.hu

Egy több mint 10 ezer, a brit közszolgálatban foglalkoztatott emberen elvégzett felmérésből az derült ki: a dohányosok emlékező- és logikai képességei gyengébbek a nemdohányzókénál. Ezenkívül a tanulmány azt is megmutatta, hogy az ex-dohányzóknál az idő múlásával az emlékezet és a beszédképesség ismét javul.

Aki feladja a cigarettához való vonzalmát, az az alkohol élvezete, a sport vagy a táplálkozás vonatkozásában is egészségtudatosabbá válik. Az, hogy a dohányzóknál megállapított kognitív károsodások ténylegesen megfelelnek-e a valóságnak vagy akár alábecsültek, nem tisztázott – írják a szerzők.

Esetleg a nikotinfüggők magasabb halálozási kockázata és csekély készségük, hogy a kognitív tesztekben részt vegyenek, befolyásolhatják az eredményt – írják az Archives of Internal Medicineben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.