Vigyázni kell velük?

Nem veszélytelenek a biológiai gyógyszerek

Nem biztos, hogy a legújabb úttörő biológiai gyógyszerek teljesen veszélytelenek, és ráadásul az is előfordulhat, hogy a problémák csak a gyógyszer jóváhagyása után derülnek ki, derül ki a The Journal of the American Medical Association legfrissebb számából.

2008.11.01 10:30medipress.hu

A kutatók azt elemezték, milyen óvintézkedéseket vezetett be az FDA (amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyezési Hivatal) és európai társintézete a biológiai gyógyszerekkel kapcsolatosan 1995 januárja és 2008 júniusa között. 

A tizenhárom év alatt az amerikai és európai hivatal együtt 174 biológiai gyógyszert engedélyezett számos különböző betegség kezelésére. A szerek legtöbbjével kapcsolatban semmiféle biztonsági szabályozó intézkedést nem kellett bevezetni, és egyet sem kellett kivonni a forgalomból. 

Ám csaknem negyedük (41 a 174-ből) miatt mindösszesen 82 biztonsági óvintézkedést kellett tenni: az FDA 46, az európai hivatal 17 levelet írt az orvosoknak, emellett 19 esetben az FDA legszigorúbb óvintézkedésére volt szükség. 

A biológiai szerek jelentős része az immunrendszerre hat, így a leggyakoribb biztonsági problémák az immunrendszerrel kapcsolatban merültek fel. Többször fordult elő például fokozott fertőzés rizikó. 

A legkorábban engedélyezett szerekkel van a legtöbb gond, ezért ezekre jobban oda kell figyelni, jegyezték meg a kutatók, köztük Thijs Giezen, a holland Utrechti Egyetem Utrechti Gyógyszerésztudományi Intézet munkatársa. 

A gyógyszeripar oldaláról elismerik, hogy gyakran hoz új ismereteket az engedélyezés utáni időszak, ám ez nem csak a biológiai szerekre igaz. A lényeg a folyamatos ellenőrzés és visszajelzések, hogy a címkéket a legfrissebb ismereteknek megfelelően újíthassák meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.