Hiába tettek javaslatokat

MGYK: a minisztérium figyelmen kívül hagyta a gyógyszerészek javaslatai

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint az Egészségügyi Minisztérium nem vette figyelembe a köztestület javaslatait, azokat nem építette be a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosításai közé - közölte Horváth Tamás, a kamara elnöke kedden, Budapesten újságírók előtt.

2008.10.28 19:00MTI

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a társ-egyesületek képviselőivel közösen, a nagygyűlésük előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondták, a rendezvényt azért hívták össze, hogy a minisztériumon számon kérjék javaslataik elmaradását és egyben figyelmeztetni szeretnének arra, hogy a készülő jogszabály válságot eredményezhet a gyógyszerellátásban. A tervek szerint a nagygyűlésen felszólal Székely Tamás egészségügyi miniszter is.

Horváth Tamás hozzátette: nem került a jogszabály-tervezetbe a gyógyszertárak létesítésének rendjéről, a gyógyszertár-tulajdonlásról és a szakmai kompetenciák szabályozásáról szóló kamarai javaslat. "Szeretnénk megkérdezni a miniszter urat, hogy miért történt ez így annak ellenére, hogy hónapokat tárgyaltunk, és több kérdésben egyetértés volt a minisztérium és a kamara között" - fogalmazott az elnök. A Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége elnöke, Hávelné Szatmári Katalin véleménye szerint a patikaliberalizációt és a gyógyszerár csökkentéséről szóló "hurrá-optimista" megnyilvánulások nem állják meg a helyüket. A szervezet szerint 2007 folyamán 20 milliárd forinttal nőttek a betegterhek.

Ez azt jelenti - folytatta -, hogy a betegek válogatnak a legszükségesebb gyógyszerek közül, és néha el kell halasztani a gyógyszervásárlást. A patikaalapítás "kiszélesítése" nem eredményezett jobb helyzetet az ellátásban, mert általában a tőkeerős befektetők kaptak lehetőséget patika létesítésére, és ők sem a kistelepüléseken nyitottak patikát - ahol egyébként nagy szükség lenne rá -, hanem a nagyvárásokban, ahol pedig a már meglévő gyógyszertárakat veszélyeztették. A patikaliberalizáció és az árcsökkentés is kudarc - tette hozzá. A Magyar Gyógyszerész Egyesület elnöke, Bölcs Judit azt mondta, a szakma presztízsét szeretnék visszaállítani és a marketingszemléletet megváltoztatni. Szeretnének részt venni a prevencióban, a tanácsadásban, de szakember híján ennek már nem tudnak eleget tenni. "Csökken az ellátás minősége, a színvonala", amely sem a gyógyszerésznek, sem a betegnek nem jó. Erőss István professzor, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke azt mondta, a "reformintézkedésekkel" sérült a gyógyszerészek kompetenciája. A "patikaalapítási láz" nyomán létesített gyógyszertárak nem tudnak szakembert állítani a pulthoz, aminek a következményei katasztrofálisak.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége képviseletében Samu Antal úgy fogalmazott, arra fogja a nagygyűlésen felhívni a figyelmet, hogy a "neoliberális politika" következtében a betegekből vevő lett, a gyógyszertárakból pedig üzlet, és ezek nem jó folyamatok.

Gyógyszerész kamara: bajban van sok száz patika

Több száz patika van bajban, továbbá olyan helyen létesültek gyógyszertárak, ahol már szükség nem volt rájuk. Erről Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke beszélt a nagyjából négyszáz résztvevővel megkezdődött szakmai nagygyűlésen kedden Budapesten.

A gyógyszerellátás és az egészségügy helyzetét a káosz jellemzi mondta, hozzátéve, "mást mond a minisztérium és mást tesz". Ezzel arra utalt, hogy szerinte a minisztérium sorra figyelmen kívül hagyta a kamara javaslatait a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítása során. A felszólalók között lesz Székely Tamás egészségügyi miniszter, az MSZP és Fidesz szakpolitikusai, továbbá a társkamarák elnökei, képviselői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.