"A hitelválság pozitív kicsengésű lesz"

Egy gazdasági elemzés szerint jól jöhet a hitelkrízis a gyógyszeriparnak

Nemcsak, hogy átvészelhetik, de hasznot is húzhatnak a világméretű hitelválságból a gyógyszeripar óriásai - vélik a Datamonitor szakemberei. Az elemző cég által kiadott tanulmány szerint a gyógyszergyárak felvásárlásokra fordíthatják egyedülállóan nagy tőkerejeküket.

2008.10.10 14:17medipress.hu

Az elemzők rámutatnak, az ipar más területeinek szereplői az elmúlt évtizedben kihasználták, hogy könnyen juthattak hitelhez. Az „olcsó adósságoknak” azonban hirtelen befellegzett. 


Az USA-ban bekövetkezett krízis és a nagynevű gazdasági intézmények összeomlása miatt ugyanis „a bankoknak nem maradt más választása, mint védeni saját tőkéjüket és megszüntetni a kölcsönöket”. 

Ezzel szemben a nagy gyógyszervállalatok „bölcsen kimaradtak az olcsó hitel játékból, és ennek eredményeként a hitelválság éppenséggel tisztán pozitív kicsengésű lesz” az iparág számára, amelynek egyébként nagy szüksége van a kedvező hírekre, fogalmazott Chris Phelps, a Datamonitor vállalatelemzési vezetője. 

Az innováció hiánya, az egyre szigorodó szabályozás, valamint a vásárlók részéről érkező, árcsökkentést követelő nyomás ugyanis az egészségügyi ipart „minden korábbinál nehezebb” körülmények közé sodorta. A tanulmány arra is kitér, hogy ezek a hosszú távú negatív tendenciák egyértelműen visszaköszöntek a gyógyszeripari részvények árfolyamának alakulásában is. 

Ezt támasztja alá, hogy amíg 2007 januárja és 2008 májusa között a Dow Jones Ipari Átlag gyakorlatilag nem változott, az amerikai Gyógyszeripari Index 10%-kal esett vissza. Ez a tendencia mindenesetre a válság kirobbanásával megfordulni látszik, sőt, valószínűleg a biotechnológiai és gyógyszeripari vállalatok közötti erőviszonyokra is hatással lesz. Előbbiek tevékenységének finanszírozása ugyanis az olcsó hitelek megszűnésével „hosszabb távon nehézségekbe ütközhet”, aminek következtében a különböző megállapodások és szerződések feltételeinek tárgyalásakor a gyógyszeripar képviselői kedvezőbb feltételeket csikarhatnak ki tőlük. 

Phelps szerint ez azzal végződhet, hogy „a hitelválság ideje alatt a nagy gyógyszeripari társaságok újra és újra lecsapnak majd az értékes biotechnológiai cégekre”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.