Csak úgy köpik a kórokozókat

Víruságyúk a kézszárító gépek

A környezetvédelem jegyében egyre több helyen jelennek meg a kézszárítók, amik sokkal fenntarthatóbb szárítási megoldást jelentenek, mint a papírtörlők.

2016.04.21 17:00MTI

Ugyanakkor ezeknek az eszközöknek is megvan a maguk hátránya. A University of Westminster kutatói ugyanis megállapították, hogy a szárítók sokkal több fertőző bacilust terjesztenek mint  a papírtörlők. Lényegesen többet, a felmérés szerint egy használat során akár 1.300 vírusos plakkot is a levegőbe lőnek belőlük, akár 3 méteres távolságra.

A tudósok többféle modellt is megvizsgáltak és megállapították, hogy különbözik a levegőbe juttatott kórokozók száma, attól függően pontosan milyen szárítási módszert is használ a gép.

A kutatás során a résztvevők háromféle készszárító megoldást próbáltak ki, a papírtörlőt, a forró levegőt fújó gépet illetve a kézbedugós, úgynevezett jet hand dryert. Először gumikesztyűt húztak majd kezüket belemártották egy M2 ártalmatlan vírust tartalmazó folyadékba. A szárítás után a tudósok, mintát vettek e levegőből és a szobában elhelyezett Petri-csészékből.

A végeredmény azt mutatja, hogy a papírtörlők esetében alig 30 centire jutottak el a vírusok, míg a forró levegő esetében nagyjából 70 centiméterre. A kézbedugós gépnél azonban még 3 méternyire is találtak vírusmintákat.

Noha ez azt jelenti, hogy a nyilvános illemhelyeken lévő gépek rengeteg kórokozót juttatnak a levegőbe azt sem szabad elfelejteni, hogy a papírtörlők a környezetüknek köszönhetően rengeteg baktériumot tartalmaznak, amit ugye az ember közvetlenül a bőrére juttat. A Mark Wilcox vezette csapat a jövőben olyan megoldás után kutat majd, ami fenntartható, ugyanakkor kevésbé veszélyes kézszárításra ad lehetőséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.