Gyógymód?

A MERS koronavírus természetes ellenanyagát fedezték fel a kutatók

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) vírusának természetes emberi ellenanyagát találta meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport, amely szerint a felfedezés segíthet a gyakran halált okozó betegség védőoltásának és gyógyszerének kifejlesztésében is.

2015.07.28 17:39MTI

Az első MERS-megbetegedés Szaúd-Arábiában történt 2012-ben. A koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz. A kór ellen egyelőre nincs védőoltás vagy bevált gyógymód. A betegség eddig több mint 500 emberrel végzett 26 országban.

A vírus nem könnyen terjed emberről emberre, ezért a fertőzések többségének forrása nem egyértelmű. A megelőzésre és a már fertőzöttek kezelésére irányuló erőfeszítések mostanáig kudarcot vallottak - emlékeztetett a Medicalxpress nevű egészségügyi portál.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt új tanulmány készítői egy 49 éves férfi páciens immunválaszát tanulmányozták, aki megfertőződött, ám a szervezete végül legyőzte a kórt.

A szakemberek olyan semlegesítő antitestre bukkantak, amely szerintük kulcsfontosságú szerepet játszott a férfi felépülésében: az LCA60 fehérje hozzákapcsolódik a vírushoz, amikor összetalálkozik vele és megakadályozza, hogy az a CD26 receptorsejtekhez kapcsolódjon.

Az ellenanyagok olyan fehérjék, amelyeket az immunrendszer állít elő, hogy az idegen vírusokat és baktériumokat felismerjék. A semlegesítő ellenanyag nemcsak felismeri az adott vírust, hanem meg is akadályozza, hogy a gazdatest sejtjeit megfertőzze, így végül kitisztítja az infekciót az emberi vagy állati szervezetből.

A kutatók egereken tesztelték az antitestet - amelyet befecskendezéssel, illetve belélegeztetéssel juttattak az alanyok szervezetébe -, és az eredmények éles csökkenést mutattak az állatok tüdejében lévő vírussejtek számában.

A szakemberek szinte ugyanazokat a eredményeket kapták, amikor a fertőzés előtt, illetve után adták be az ellenanyagot az egereknek, ami azt sugallja, hogy az antitestet a kockázati csoportba sorolt embereknél védőoltásként, míg a már megfertőződtek esetében gyógyszerként lehetne használni.

A közelmúltban Dél-Koreát sújtotta MERS-járvány, ám Hvang Kjo Ahn dél-koreai miniszterelnök kedden bejelentette, hogy véget ért a májusban kirobbant járvány, amely harminchat emberéletet követelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.