Újabb bizonyíték a terhességi dohányzás veszélyére

Megrendítő: menekülne a magzat a dohányos anya elől

Aligha okoz meglepetést, ha azt mondjuk: az anya terhesség alatti dohányzása árt a magzat fejlődésének. Egy új vizsgálatsorozat azonban drámai módon mutatja be, hogyan is hat a nikotin a babákra.

2015.03.24 20:00ma.hu
Felül a dohányos, alul a nemdohányzó anya magzata (Fotó: Durham University/Dr. Nadja Reissland)

Igen, már őket is zavarja, még mielőtt megszületnének: fintorognak és arcukat megpróbálják eltakarni azok a magzatok, akiknek anyja a terhesség alatt is dohányzik. Az angliai Lancaster és Durham egyetemeken végzett vizsgálatsorozatban 4D ultrahangos vizsgálatokat végeztek dohányzó és nemdohányzó kismamák magzatain, a felvételek pedig megrázó módon mutatják be, hogyan próbálnak szinte menekülni a dohányos anyák magzatai a nikotin elől. Ami azonban még ennél is megdöbbentőbb, az a bizonyíték, hogy a magzat fejlődését hogyan hátráltatja a cigaretta.

"A technológia azzal jár, hogy most már azt is láthatjuk, ami korábban rejtve maradt, felfedve, hogy a dohányzás milyen eddig észre nem vett módon befolyásolja a magzat fejlődését" - magyarázta Brian Francis professzor, a Lancaster University kutatója. A felvételek tisztán mutatják, hogy a dohányos anyákban fejlődő babák száj- és arcmozgása sokkal intenzívebb a nemdohányzó társaikhoz képest, ami a központi idegrendszer lassabb fejlődésére utal - mutatott rá a szakember, kiemelve, hogy ez egy újabb bizonyíték a dohányzás negatív hatására.

Azt már korábban is kimutatták, hogy a terhesség alatti dohányzás fizikailag is károsodást okoz a babában, különösen az agyat és a tüdőt érintve, továbbá a dohányos kismamák körében magasabb a vetélés vagy a koraszülés aránya, mint a nikotinmentesen élőknél. Szintén folytak vizsgálatok már a beszédkészségre vonatkozóan, amely ugyancsak a dohányos anyák gyermekeinek lemaradását mutatta. A mostani vizsgálat során húsz magzatot figyeltek 4D ultrahangos készülékkel a terhesség 24-36. hete között. A várandós nők közül négyen közepesen erős dohányosok voltak, átlagosan napi 14 szálat szívtak el, a többi anya nem dohányzott. A vizsgált babák mindannyian egészségesen jöttek a világra, ám a kutatók felhívták a figyelmet, hogy további vizsgálatokra lesz szükség, míg teljes mértékben meg tudják határozni a dohányzás befolyásoló hatását.

"Kiterjedtebb vizsgálatokat kell végezni, hogy megerősítsük az eredményeket és kivizsgáljuk a pontos hatásokat, beleértve az anyai stressz és dohányzás közti kölcsönhatást is" - jegyezte meg Dr. Nadja Reissland, a Durham Egyetem vezető kutatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.