Asztmát okoz az otthoni plasztik

Már a terhesség alatt mérgezi a műanyag a magzatokat

A mindennapi tárgyakban megtalálható ftalátok mérgező hatásának már az anyaméhben kitett gyermekek nagyobb eséllyel lesznek később asztmásak.

2014.09.21 16:00ma.hu
freedigitalphotos.net/khunaspix

A Columbia University kutatóinak új tanulmánya szerint azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt kapcsolatba került a vegyi anyaggal, 80 százalékkal nagyobb eséllyel fejlődik ki az asztma 5 és 11 éves kor között. A két szóban forgó ftalát a benzilbutil ftalát és a dibutyl ftalát.

A kutatás eredetileg nem arra irányult, hogy megállapítsák, vajon ezek az anyagok növelik-e az asztma kialakulásának esélyét, a cél csak az asztma és a ftalátok kapcsolatának kimutatása volt. "A szülés előtti időszak az, amikor a gyermek a legveszélyeztetettebb és megállapítottuk, hogy jelentős az asztma kialakulásának esélye" - mondta Robin Whyatt, a környezeti egészségtudományok professzora.

Megállapították, hogy a magzat az anyán keresztül kerül kapcsolatba ezekkel a műanyagokat rugalmasabbá és keményebbé tenni hivatott mérgező anyagokkal, amik egyszerűen áttörnek a méhlepényen.

Noha a ftalátokat már nem használják a babatermékek, például a cumik gyártásában, több száz, háztartásokban előforduló termékben megtalálhatóak - például szappanokban, samponokban, lakkokban, laminált padlókban és mosogatószerekben.

"A ftalátok mindenhol ott vannak. Elképesztő mennyiségű termékben vannak jelen. Mutass rá valamire, és biztosan találsz benne" - mondta Dr. Patricia Vuguin, a Cohen Children's Medical Center gyermek-endokrinológusa hozzátéve, épp ez a mennyiség az, ami ijesztő.

A kutatás során 300 terhes nő vizeletmintáját vizsgálták meg, akik mind pozitív ftalál tesztet hoztak. A kutatók ezután figyelemmel kísérték a később megszülető gyermekek egészségi állapotát 11 éves korukig, azt vizsgálva megjelenik-e az asztma a kicsiknél vagy sem. Időközben a gyerekektől is vettek vizeletmintát. Az eredmények azt mutatják, hogy háromból egy gyermeknél kialakult az asztma és arra is rájöttek, hogy a benzilbutil ftalát 72, a dibutyl ftalát 78 százalékkal növelte az asztma kialakulásának kockázatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.