Véd a kiszáradástól és a portól

Minél hosszabb a szempilla, annál jobb

Nem csak a nők számára jelent előnyt a hosszú, hosszabb szempilla, és most már tudományos magyarázatunk is van rá.

2015.02.26 13:00ma.hu

Forrás: Steve Jurvetson, Flickr CC BY 2.0

A Georgiai Műszaki Intézet kutatócsapata kíváncsi volt, hogyan is működik pontosan az emberi szempilla, miért pont akkora, amekkora, és van-e az esztétikai előnyön túl más pozitív hatása a hosszabb szőrszálaknak. Szerencsére eredményeiket nem tartották meg maguknak, így most mi is megismerkedhetünk a szempillák titkaival.

A Guillermo J. Amador vezette csapat kis szélcsatornát épített, melyben három, mesterséges szempillát vizsgált meg. Egy kereskedelmi forgalomban elérhető, emberi szőrből készítettet, egy mesterséges hálót és egy vízhatlan gyűrűt használtak fel; mindegyikbe kicsiny alumíniumlemezt rakva. Ezt négy milliméter mélyen süllyesztették a szempillák alá, majd vízzel töltötték meg őket, hogy a szemgolyót imitálják.

Miután végzett az előkészületekkel, Amador csapata bekapcsolta a szélcsatornát, és a mintadarabokat egyenként tíz-tíz percig "fújatta" levegővel. Az elpárolgott víz mennyiségéből megállapíthatták a szempillák vízmegtartó képességét, azaz azt, hogy mennyire képesek meggátolni a szem kiszáradását. Noha a vízhatlan gyűrű "nyert", de egyben ez akadályozta a leginkább a látást, a másik két versenyző közül az emberi szőrből készült szempilla bizonyult hatékonyabbnak.

Egy másik tesztben a portól, pollentől és más részecskéktől való védelmet vizsgálták. Ehhez szintén szélcsatornát és párologtatót használtak. Kiderült, hogy a szemszélesség harmadát kitevő szempilla felére csökkentette a párolgást és a levegőben levő részecskék felét is kiszűrte. Hosszabb szempillával még jobb hatás érhető el, állította a kutatócsapat, noha azt beismerték, hogy további kutatásokra van szükség a témában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.