Mintafelismerés

Twitterezik? Megmondjuk, hogy szívbeteg lesz-e!

A rövid üzenetek számos dolgot előjelezhetnek felhasználóikról - ezúttal a twitterezés és a szívbetegségek közötti kapcsolatra derült fény.

2015.01.25 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: University of Pennsylvania

Világszerte vezető haláloknak számítanak a szívbetegségek; az artériákban felhalmozódó plakkok komoly kihívást jelentenek a szervezet számára, mely kezeletlenül szívrohamhoz és szélütéshez (stroke) vezethet. Nem csoda, hogy annyian kutatják a betegség jellemzőit; a Pennsylvania Egyetem pszichológusai nemrég egy érdekes összefüggéssel álltak elő a twitterezés és a szívbetegségek kapcsán.

A szakemberek azt kutatták, hogy létezik-e jobb és olcsóbb módja a legkockázatosabb csoportba tartozók felmérésének. Ehhez a Twittert hívták segítségül, az Egyesült Államok 1347 megyéjéből származó több mint 148 millió üzenetet vizsgáltak át, negatív tartalmú szövegek után kutatva. Kiderült, hogy ez meglehetősen jól előrejelzi az adott helyszínen várható szívbetegség következtében beálló halálozást. A járványügyi hivatal (CDC) adataival összehasonlítva a twitteres számokat kiderült, hogy a két érték között komoly korreláció található: az eseteket ábrázoló térképek szinte egy-az-egyben megegyeztek.

Vagyis azon Twitter-felhasználók, akik gyakran tesznek közzé negatív érzésekről, stresszről vagy alváshiányról szóló üzeneteket, nagyobb eséllyel halnak meg valamilyen szívbetegség következtében. A többnyire pozitív üzeneteket megosztók között ugyanakkor alacsonyabb a betegség kialakulásának kockázata. Meglepő módon ez a becslési módszer még pontosabb is a korábban alkalmazott demográfiai és szocioközgazdasági tényezőkre alapulóhoz képest.

További érdekesség az átlagos twitterezők és az átlagos szívbetegek életkora között mért eltérés. Előbbiek mediánja nagyjából 35 évnél van, miközben az utóbbi csoport átlagos életkora 60 körül alakul. A kutatók ennek ellenére azt állítják, hogy noha az adatok nem közvetlenül a legveszélyeztetettebbek irányából érkeztek, mégis, az adott közösség általános egészségügyi állapotát meglehetősen jól írják le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.