Leleményes kórokozók

DNS-t lop a kolerabaktérium

Apró lándzsát döf a megtámadott sejtekbe, majd egyszerűen ellopja azok DNS-ét. Kattintás után az is kiderül, miért zseniális húzás ez.

2015.01.05 15:00ma.hu
Forrás: Graham Knott & Melanie Blokesch/EPFL

A hasmenést okozó betegségek körébe tartozik a kolera, ám az elsőre viccesnek tűnő hatás nagyon gyorsan végzetessé válhat a megfertőződött ember számára - ha nem kezelik, akár néhány órán belül életveszélyesen kiszáradhat a szervezet. A veszélyes kórokozóra éppen ezért komoly figyelem hárul tudományos körökben; nemrég azt is megfigyelték, milyen cseles módon viselkedik a gazdaszervezetben, hogyan tudja kivonni magát az antibiotikumok hatása alól.

A baktériumok gyakran más sejtektől vesznek el DNS-mintákat, hogy azokat beépítsék saját genomjukba. A horizontális géntranszfernek hívott eljárás révén nem "szülőjétől" nyeri génkészletét (illetve annak egy részét), hanem számára idegen létformáktól. Így tesz a kolerabaktérium is, csak az áltaghoz képest jóval "erőszakosabb" módon: hosszú csövecskével üt lyukat a szomszédos sejtben (még akár saját fajtájában is), majd mérgekkel tölti tele és hagyja meghalni.

Ez még önmagában nem szolgálná a baktérium túlélését, de az elpusztuló sejtből kiáramló DNS már igen. Miután ledöfte áldozatát, a V. cholerae felszippantja ezt a genetikai anyagot, majd beépíti saját genomjába. Ennek révén ellenállóbbá válik a rá leselkedő veszélyekkel - például az antibiotikumokkal - szemben, illetve virulensebbé, gyorsabban szaporodóvá is alakulhat.

Teszi mindezt egészen elképesztő mértékben. Megfigyelések szerin egyetlen kolerabaktérium-sejt akár több mint 40, más baktériumból származó génmintát képes magába olvasztani. Ez elképesztő mennyiségű új genetikai információt jelent a túlélni igyekvő parányi organizmus számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.