A kitartásról szónokol a súlyos rokkant férfi

Hátratekeredett fejjel és korcs lábakkal él, pedig senki nem hitte volna

Amikor megszületett, volt, aki azt mondta az anyjának, ne is etesse, mert úgyis hamarosan meghal. Akarata azonban erősebb volt, és most, 37 évesen úgy él, ahogy talán senki sem hitte volna.

2014.10.08 11:06ma.hu

Többszörös súlyos testi fogyatékokkal jött a világra 37 évvel ezelőtt, és születésekor olyan nehezen kapott levegőt, hogy anyjának azt mondták, ne is szoptassa meg, mert úgysem éli túl az első 24 órát. Claudio Vieira de Oliveira azonban már néhány órás újszülöttként is makacs volt és kitartó, és azóta is újra meg újra bebizonyítja, hogy hátracsavarodott fejjel, csonka kezekkel és eltorzult lábakkal is lehet boldognak lenni és élni. Sőt, a brazil férfi diplomát szerzett könyvelőként, szabadidejében pedig előadásokat tart, melyben saját életéről mesél.

"Amióta csak gyerek voltam, mindig is szerettem elfoglalni magam és dolgozni - nem szerettem, hogy mindenben másoktól kelljen függnöm" - mondja a Santanában élő és dolgozó férfi. "Egy kicsit könyvelek, keresgélek az ügyfelek számára és tanácsadással foglalkozom. Megtanultam, hogyan kapcsoljam be a tévét, hogyan vegyem fel a mobiltelefont, hogy kapcsoljam be a rádiót, használjam az internetet, a számítógépet... - ezeket egyedül csinálom" - árulta el a rokkant férfi. Ha írni kell valamit, a szájában tartott tollal teszi, és ugyancsak a szájával működteti a mobiltelefonját és a számítógép egerét. Bár otthon többnyire térden csúszva közlekedik, nincs a négy fal közé zárva, egy speciális cipőnek köszönhetően bármikor el tud menni a városba is.

Fotó: YouTube

Anyja látta benne az erőt és a küzdőszellemet, így már kicsi korától kezdve úgy nevelte, hogy ne érezze magát megkülönböztetettnek, és talán épp ennek köszönhető, hogy Claudio sosem szégyellt kimenni az utcára, sőt, néha jókedvében még dalra is fakad és ha kell, táncolni is szeret. Igaz, nem ment minden egyszerűen, a gyermek már 8 éves volt, amikor elkezdett a térdén járni. A családjának meg kellett változtatnia a lakás alsó szintjét, hogy segítség nélkül is közlekedhessen a kisfiú, és számos átalakítást kellett végezni, például alacsonyabbra kerültek a dugaljak, a villanykapcsolók, és az ágya sem normál méretű. Ezáltal már tényleg számtalan dolgot képes volt önállóan is megtenni, ami a legtöbb egészséges ember számára természetes.

A szokatlan formája miatt nem használhat kerekesszéket, de addig könyörgött az anyjának, míg végül elkezdhetett normál iskolába járni és a többi gyerekkel együtt tanulhatott. Az orvosok csak a közelmúltban diagnosztizálták a betegsége pontos okát: a veleszületett arthrogryposis egy igen ritka rendellenesség, ezek miatt nem tudja kinyújtani a legtöbb ízületét.

"Egész életemben képes voltam alkalmazkodni a világhoz a testemmel. Mostanra már nem is látom magam másnak. Egy normális ember vagyok" - magyarázza Claudio az egyik amerikai tévécsatorna dokumentumfilmjében. "A dolgokat nem látom fejjel lefelé, ez az egyik dolog, amiről mindig beszélnem kell, amikor nyilvános beszédet tartok. Manapság már könnyebb a közönséget is kezelni, és többé már nem félek. Azt mondhatom, hogy profi, nemzetközi szónok vagyok, és a világ minden tájáról kapok meghívásokat" - derült ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.