6 emberből 1 él valamilyen rokkantsággal

Az amerikaiak inkább meghalnának, minthogy fogyatékossággal éljenek

A Disaboom nevű, rokkantsággal élők számára létrehozott weboldal és közösségi portálon elindított felmérésben a reprezentatív módon kiválasztott 1000 felnőtt amerikai lakosból ötvenketten a halál mellett döntenének, ha a másik lehetőség a rokkantság lenne.

2008.07.16 12:38medipress.hu

A Disaboom oldalt eredetileg a testi fogyatékosok állapotukhoz való hozzáállásának mélyebb megértése céljából hozták létre. A portál által végzett felmérésből megtudhatjuk, hogy több mint 54 millió amerikai, azaz 6 emberből 1 él valamilyen rokkantsággal. A Kelton Research által lefolytatott felmérés eredménye lényeges hozzáállásbeli különbségeket mutatott életkortól, jövedelemtől, tartózkodási helytől és az iskolázottság szintjétől függően. 

A középkorú amerikaiak például kevésbé lennének képesek súlyos testi fogyatékossággal élni, mint az idősebb lakosok. A 35 és 44 év közötti korosztályban 63 százalék választaná a halált a súlyos fogyatékosság helyett, míg az 55 és 64 közöttiek körében ez csak 55, a 65 év felettiek körében 56 százalék. A felmérésből az is kiderült, hogy a magasabb jövedelmű emberek nagyobb arányban választanák a halált a rokkantsággal szemben, illetve az Amerika nyugati részén élők szintén nehezebben viselnék a fogyatékosságot, mint akik délen élnek.
 
Glen House, a Disaboom társalapítója 20 éves volt, amikor egy síbaleset során eltörte a nyakát, most a Colorado Springs-i Penrose Kórház rehabilitációs osztályának vezetője. House az első, aki tolószékben megmászta a Rocky Mountains-ben található Pikes Peak hegycsúcsot. Saját bevallása szerint a baleset után egyből úgy gondolta, hogy tovább kell lépnie, amiben az is segítette, hogy rengetegen támogatták. Ő az életet választotta - és úgy tűnik, jól döntött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.