Hepatitisz-világnap

Majdnem annyian halnak meg hepatitiszben, mint AIDS-ben

A vírusok okozta fertőzéses májbetegségek, a hepatitisz miatti évente 1,4 millió halálozás 90 százaléka a hepatitisz B és C számlájára írható. E kettő okozza a májrákok kétharmadát is.

2014.07.28 00:30MTI

Majdnem annyian halnak meg hepatitiszben, mint AIDS-ben: a májbetegség évente körülbelül 1,4 millió beteg halálát okozza - tették közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szakértői a betegség július 28-i világnapja alkalmából.

AIDS-ben 2013-ban mintegy 1,4 millióan haltak meg. A vírusok okozta fertőzéses májbetegségek, a hepatitisz miatti évente 1,4 millió halálozás 90 százaléka a hepatitisz B és C számlájára írható. E kettő okozza a májrákok kétharmadát is.

"A májrák és a májzsugor megelőzésének legjobb módszere a hepatitisz megelőzése és gyógyítása. Rengeteg életet lehetne így megmenteni, ugyanakkor az egészségügyi költségek is csökkennének" - jelentette ki Samuel So, a Stanford Egyetem sebésze.

Az orvos a WHO szakembereivel együtt a szűrővizsgálatok további terjesztését szorgalmazta, mivel becsléseik szerint a világ 500 millió vírushordozója közül sokan nem is tudnak az állapotukról.

Stefan Wiktor, a WHO hepatitisz elleni programjának vezetője szerint ma már léteznek olyan terápiák, amelyek 95 százalékos sikerrel gyógyítják a betegséget.

So elmondta: a AIDS-betegeket különösen súlyosan veszélyezteti a hepatitisz. Becslések szerint globálisan mintegy 10 millió beteget sújt egyszerre a két kór. "Az AIDS kezelésére bevezetett rendszer ideális a hepatitisz kezelésére, és itt az idő, hogy többé ne gyógyítsák külön a két betegséget" - hangsúlyozta.

A hepatitisz világnapot a WHO kezdeményezésére tartják július 28-án annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője. A cél, hogy felhívják a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére. Magyarországon, ahol a fertőzöttek száma százezerre tehető, a vezető halálozási okok közt szerepel a krónikus májbetegség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.