Gyermekmunka elleni világnap

Hogyan lehetne megszüntetni a gyerekek kizsákmányolását?

Szociális védelmi rendszereket kell kiépíteni ahhoz, hogy felszámolható legyen a világszerte jelentős méreteket öltő kényszerű gyermekmunka.

2014.06.14 10:05MTI
Forrás: Wikipedia

Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) legutóbbi globális becslései szerint az összes gyermekmunkás száma 215 millióról 168 millióra csökkent 2008 és 2012 között. A trend biztató, de még mindig sok a tennivaló: az ILO adatai szerint 85 millió gyermek végez veszélyes munkát világszerte.

Ahhoz, hogy a gyermekmunka gyorsabb ütemben csökkenjen, a nemzetközi közösségnek eredményesebben kell fellépnie a gyermekmunka kiváltó okai ellen - hangsúlyozza a szervezet.

A tájékoztatás szerint a kormányok világszerte átlagosan a bruttó hazai termék (GDP) 0,4 százalékát szánják a gyermeknevelési és családi juttatásokra - ez az arány az ázsiai és csendes-óceáni országokban mért 0,2 százaléktól a nyugat-európai 2,2 százalékig terjed.

A szociális védelmet előmozdító intézkedések fontos szerepet játszanak a gyermekmunka felszámolásában - írja a közlemény. A nyugdíj, valamint a munkanélküli, anyasági, munkahelyi baleseti és fogyatékossági támogatások is segítenek az olyan helyzetek megelőzésében, ahol a gyermekek munkára kényszerülnek, hogy ki tudják egészíteni a túl alacsony vagy bizonytalan családi jövedelmet.

Az ILO adatai szerint világszerte a munkanélküliek mindössze 12 százaléka részesül munkanélküli juttatásban, a foglalkoztatott nők csupán 28 százalékát védi anyasági ellátás, és a nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek csak 52 százaléka kap nyugdíjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.