A szervkereskedelem teljes tilalma

Venne új szívet vagy vesét magának?

Az ember sok mindenre képes, ha súlyos beteg. Európa beavatkozik.

2014.06.24 13:55MTI
Forrás: Wikipedia

Az emberi szervekkel való kereskedelem teljes tilalmának fenntartása mellett foglalt állást kedden az Európa Tanács Strasbourgban ülésező parlamenti közgyűlésének szociális ügyekkel foglalkozó bizottsága.

Az egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban a testület aggodalmának ad hangot a közelmúltbéli javaslatokkal összefüggésben, hogy a beültetendő szervek hiányát azok "valamilyen formában történő kereskedelmi forgalomba bocsátásával" kellene orvosolni.

A szervkereskedelem teljes tilalma a bizottság szerint az emberi méltóság nemzetközi dokumentumokban lefektetett egyik alapelve.

"Emberi szerveket sem eladni, sem megvásárolni nem lehet, és sem a szervdonor, sem más számára nem nyújtható anyagi előny vagy ahhoz hasonló ellenszolgáltatás" - szögezi le nyilatkozatában a bizottság, amely arra is emlékeztet, hogy egy készülő többoldalú egyezmény értelmében Európa-szerte bűncselekménnyé nyilváníthatják emberi szervek ellenszolgáltatás ellenében történő eltávolítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.