Spanyolország a központ

Illegális szervkereskedelem Európában

Májuk egy darabjáért kínált 40 ezer euróig terjedő összeget szegény bevándorlóknak egy szervátültetésre váró gazdag libanoni.

2014.03.12 21:25MTI
Egy kis vágás, és mindenki jól jár. Mindenki?

A 61 éves tehetős libanoni polgármestert január 3-án tartóztatták le a valenciai repülőtéren, négy másik személyt - köztük három libanonit -, akik a donorok felhajtásában segítettek, a rákövetkező két hétben fogtak el - közölte szerdai sajtótájékoztatóján az országos rendőrfőnök.

Spanyolországban 12 évig terjedő börtönnel sújtják az emberi testrészekkel folytatott illegális kereskedelmet. "Egyetlen ország sem immunis a jelenséggel szemben, az ügy felgöngyölítése azonban jelzi, hogy Spanyolországban működik az ellenőrzési rendszer" - jelentette ki a spanyol szervátültetési hatóság vezetője.

Tavaly júniusban jelezte egy illegális bevándorlókat segítő civil szervezet a hatóságoknak, hogy szegény külföldieket környékeznek meg a májukért ismeretlenek.

Mint később kiderült, a krónikus májelégtelenségben szenvedő libanoni páciens addigra már 12 ezer eurót fizetett egy valenciai magánklinikán kilenc jelentkező orvosi alkalmasságának vizsgálatáért, s közülük csak egyetlen, egy román férfi bizonyult megfelelő donornak.

Spanyolország 22 éve világelső a szervátültetésekben, s az egészségügyet is sújtó gazdasági megszorítások ellenére tavaly újabb transzplantációs rekordot állított fel 4279 beavatkozással. Élődonoros májátültetésben azonban öt év alatt 20-30 személy részesült, és az országban csak három klinika végez ilyen transzplantációkat.

A libanoni polgármester végül is - tavaly augusztusban - átesett egy májátültetésen saját hazájában, ahol az orvosok korábban tévesen mondták neki azt, hogy fia, akitől a májat kapta, túl fiatal egy ilyen beavatkozáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.