Vakságot is okozhat

Legyünk nagyon óvatosak! Mérgező növény terjed Magyarországon

Az elmúlt hetekben csak a Tisza-menti Gergelyiugornyán 200 négyzetméternyi területen jelent meg a kaukázusi medvetalp. Égési sérüléseket és vakságot is okozhat!

2014.06.24 09:03ma.hu
Fotó: haromhatar.hu

A fenti táblákkal figyelmeztetik a lakosokat a Tisza-menti Gergelyiugornyán, miután a szabolcsi üdülőfaluban 200 négyzetméternyi területen jelent meg csak az elmúlt hetekben a kaukázusi medvetalp, amit Bodnár Zsolt, a haromhatar.hu főszerkesztője véletlenül fedezett fel, kérészek fotózása közben a folyó partján.

Ha valaki megsérül a növény miatt, célszerű orvosi segítségért folyamodnia - nyilatkozta az eset kapcsán Balogh Lajos botanikus a Híradónak. „A növény nedvének a bőrre kerülésével, vagy egyáltalán a növény érintésével okoz heves bőrgyulladást, hólyagosodást, égési sérüléseket, amelyeket ha megtapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk. Eredménnyel gyógyítható, de oda kell rá figyelni” – tette hozzá a szakember. A növény nedve súlyosabb esetben vakságot, sőt vannak olyan vélemények, hogy akár bőrrákot is okozhat.

Így néz ki a növény - Fotó: wikipedia.org

A kaukázusi medvetalp azért is veszélyes, mert nagyon gyorsan szaporodik. Magyarországra valószínűleg Kárpátaljáról került, a Tisza sodorhatta idáig a magvait. Rendkívül igénytelen növény, ezért bárhol megtelepszik, viszont csak nehezen lehet kiirtani.

Bodnár Zsolt szerencsére azonnal felismerte a növényt, és jelentette is az önkormányzatnak. Ám hiába kaszálták le azonnal, a növény pár nap múlva már újra kihajtott. Ekkor a területet körbekerítették, a Vízügy munkatársai pedig gyökerestül szedték fel az előtalált agresszív és mérgező növényeket a gergelyiugornyai üdülőterületen. Akadt olyan üdülő, aki tövet akart hazavinni ebből a külsőre tetszetős növényből - írták a haromhatar.hu Facebook-oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.