Újabb bizonyíték

Az egyik influenza elleni szer nem csak mérgező, de halált is okozhat

Sokkolta a briteket a hír, ami arról az oszeltamivir tartalmú, influenza elleni szerről újfent napvilágot látott. A svájci gyógyszergyárnak vannak ellenbizonyítékai, de azok persze titkosak.

2014.04.10 11:57ma.hu

Az oszeltamivirt tartalmazó készítmény semmit nem tett az influenza terjedésének megelőzésében vagy mérséklésében – derült ki ismét a brit egészségügyi szakfolyóirat, a British Medical Journal friss cikkéből. A brit kormány 500 millió fontot költött a szerre még a sertésinfluenza-járvány idején.

A tudományos lap írása szerint az Oxford University azt állítja, a neuraminidáz-gátló szer svájci gyártója „hamis benyomást keltett” annak hatékonyságáról. A tanulmány szerint az a készítményt, amit hetente legalább 1000 brit ember kapott és összesen 240 ezer embert érintő kezelésben alkalmaztak, Japánban öngyilkosságokkal hoztak összefüggésbe, és nem hogy nem enyhíti az influenza tüneteit, hanem jóval inkább betegebbé teszi a szervezetet.

A 2009-es sertésinfluenza idején a svájci gyártó által publikált kísérletek viszont azt mutatták, hogy alkalmazása csökkenti a kórházi betegellátásban résztvevők számát, és az olyan szövődményeket, mint a tüdőgyulladás, a hörghurut vagy a melléküreg-gyulladások. Ezen adatok alapján a brit egészségügyi minisztérium 40 millió adag ilyen gyógyszert vásárolt fel 424 millió font értékben és írta fel körülbelül 240 ezer embernek. Ez 2009-ben az ország teljes TB-jének a 0,5 százalékát tette ki.

Mindazonáltal, a nonprofit Cochrane Collaboration szervezet szerint, mely az egészségügyi adatokat hivatott elemezni, a svájci szer alkalmazása a lakosság kezelésében mindössze annyi eredménnyel járt, hogy az influenza elleni tünetek 7 napról 6,3 napra csökkentek, és egyáltalán nem találtak eredményeket arra vonatkozóan, hogy csökkent volna az influenza miatti kórházi felvételek száma.

Mi több, Japánban a szer szedése nyolc gyermek esetében halált is okozott: olyan pszichotikus hatást idézett elő a készítmény, hogy öngyilkosságba torkollott a kezelés. További mellékhatásként veseproblémák, hányinger, hányás és erőteljes fejfájás jelentkeztek. Többen idegesnek vagy depressziósnak érezték magukat a szedés alatt.

Húsz kísérlet adatai alapján az is kiderült, hogy megakadályozta néhány ember esetében, hogy szervezetük – a fertőzés leküzdésében nélkülözhetetlen – kellő mennyiségű saját antitestet termeljen.

Dr. Carl Henegen, az Oxford bizonyítékon alapuló orvoslás (BAO, angolul Evidence Based Medicine, EBM) professzora szerint a szert ezer ember kapta meg hetente, de ahelyett, hogy a tünetetek enyhülését tapasztalták volna, komoly komplikációkkal nézhettek szembe.

Dr. Tom Jefferson, a Cochrane Collaboration járványügyi szakembere viszont egyenesen kimondta: „A készítmény mérgező. Növeli a kockázatát a pszichiátriai eseteknek, fejfájást és veseproblémákat okoz 150-ből legalább egy ember esetében. A betegek émelygésről, hányásról, a légutak összehúzódásáról számoltak be. Japánban nyolc gyermek ugrott ki az ablakon és követett el öngyilkosságot.”

A sokkoló cikk szerzői elmondták, hogy vizsgálataikhoz bekérték a svájci gyártó eredeti kutatási anyagait is, de a kérésüket visszautasították adatvédelmi előírásokra hivatkozva, mely szerint ezek az anyagok titkosak.

Fotó: wikipedia.org

A brit kormány tulajdonképpen már 2006 óta, a madárinfluenza kitörésétől kezdve képezett és halmozott fel tartalékkészletet a szerből, mára azonban nem használják széles körben, még a hagyományos influenza kezelésére sem.

A svájci gyártó teljes mértékben visszautasítja a friss kutatási eredményeket.

Dr. Daniel Thurley, a vállalat brit igazgatója szerint a jelentés egyetlen pontjával sem értenek egyet, a gyógyszer teljes dokumentációja az OÉP-ek rendelkezésére áll, akárcsak az amerikai vagy európai társadalombiztosítási intézetek vagy az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, WHO) számára.

"A jelentés módszertana gyakran zavaros és nem megfelelő. A következtetéseik emiatt komolyan veszélyeztethetik a társadalmat. A neuraminidáz-gátló gyógyszerek alapvető kezelési lehetőséget jelentenek az influenzás páciensek gyógyításában" - szögezte le.

A brit egészségügyi minisztérium szerint a készítmény biztonságos, minőségi és hatékony, de a szóvivő állítása szerint a Cochrane-jelentést közelebbről is megvizsgálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.