Le a paraxilénnel!

Elegük lett a mérgező vegyianyagokból a kínaiaknak

Ha a rizs hazájában nem lesz alapanyag, honnan fogja importálni a késztermékeket a Nyugat?

2014.04.01 13:45MTI

A dél-kínai Kuangtung tartomány kormányzata is beadta a derekát és a jelek szerint a lakosok több napos tüntetéssorozatának hatására eláll a Maoming városba tervezett paraxilén (PX) üzem megépítésétől - jelentette a kínai média kedden. A szakemberek pedig a növekvő importigényre figyelmeztetnek.

Az országban immár az ötödik ilyen gyár létrehozását vétózta meg a lakosság, és iparági szakemberek szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a poliészter termékek egyik fő alapanyagául szolgáló, mérgező PX-et még nagyobb arányban kell majd importálni.

A Sinopec olajipari vállalat becslése szerint az idén 9,5 millió tonnával fogja meghaladni a kereslet a belföldi kínálatot. 2013-ban a hazai ipar az igényeket mindössze 47 százalékban tudta kielégíteni. Tavaly a PX iránti kereslet 18,5 százalékkal bővült, miközben az import 42 százalékkal nőtt.

2007 óta a dél-kínai Hsziamen, az északkeleti Talien, a keleti Ningpo és a délnyugati Kunming kényszerült arra, hogy ne engedélyezze a PX-üzem megépítését. A tervek mindenütt heves tiltakozást, többezres tüntetést váltottak ki, nem ritkán rohamrendőröket kellett bevetni. Maoming az ország egyik meghatározó petrolkémiai gyártóbázisa, a PX-üzem megépítését itt 2012-ben hagyták jóvá. Éves kapacitása elérte volna a 600 ezer tonnát.

A kínai Global Times című angol nyelvű napilap keddi számában úgy fogalmaz, hogy a japán és a dél-koreai PX-gyárak nagy örömmel fogadják a fejleményeket, mert termékeiket mind nagyobb mértékben és egyre jobb áron tudják értékesíteni a kínai piacon. A lap szerint a nehézvegyipar importfüggősége a világ legnépesebb országában hosszú távon stratégiai kockázatot jelent.

A szerző úgy véli az esetek túlnyomó részében a kormányzatok kudarcának egyrészt a nem megfelelő kommunikáció az oka, másrészt a helyi vezetés hiteltelensége. Mindezzel együtt tény, hogy a közvélemény egyre ingerültebben reagál minden a környezetre és az emberekre veszélyt jelentő beruházás tervére a környezetében.

A Global Times úgy véli, ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy a lakosságot ne lehessen meggyőzni a biztonságos termelésről, s hogy az emberek kizárólag az építkezések elvetését fogadják el egyetlen megoldásként. "Ennek véget kell vetni" - jelenti ki a cikkíró, s úgy véli erős helyi kormányzati vezetőkre van szükség, akik ellen tudnak állni a nyomásnak, miközben türelmesen képesek a közvéleményt meggyőzni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.