A vérlemezkék működési zavara okozhat erős vérzést

Lehet, hogy bajt jelez a túl erős menstuáció

Fiatal hölgyek ötödét érinti hónapról hónapra az erős, elhúzódó menstruációs vérzés, a menorrhoea. Több tanulmány szerint a panaszok jelentős részéért bizonyos véralvadási zavarok tehetőek felelőssé.

2014.05.12 18:33ma.hu

A havi vérzés normális esetben 4-5 napig tart, és a vérzés mértéke viszonylag csekély, a fájdalom a tűrhető kategóriában marad. Egyes hölgyeknél azonban a menstruációs vérzés kifejezetten erős, elhúzódó és nagy mennyiségű, ezt hívjuk menorrhoeának. Míg idősebb korban a menorrhoeát gyakran anatómiai eltérés, például mióma okozza, fiataloknál elsősorban funkcionális zavarok állnak a háttérben.

A rendkívül bő menstruációtól a véralvadási zavarokig

A menstruációnál, mint minden vérzésénél, a véralvadás központi jelentőséggel bír. Az igen összetett véralvadási folyamat végeredménye egy vérlemezkékből és azokat összekötő fehérjefonalakból álló térháló. A tökéletes véralvadáshoz egyszerre kell jól működniük a vérlemezkéknek és a véralvadási fehérjéknek. Ha bármelyiknél hiba támad, a vér nem alvad meg kellő időben és mértékben, a vérzés elhúzódóvá, nagy mennyiségűvé válik.

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Egy frissen publikált, egyetemisták körében végzett felmérés szerint az erős, nagy vérzéssel járó menstruációk 13,4%-ában mutatható ki valamilyen véralvadási zavar. A menorrhoeás esetek 10-15 %-a a von Willebrand nevű betegséggel hozható összefüggésbe.

Korrekt kivizsgálás a hatékony kezelés alapja

A vérlemezkék érintettségének magas aránya egy fontos klinikai szempontra hívja fel a figyelmet. Mégpedig arra, hogy míg a véralvadási fehérjék működésére egészen jó átfogó képet adnak az általánosan, minden labor által használt alvadási vizsgálatok - APTI, protrombin idő –, addig a vérlemezkék működéséről alig adnak felvilágosítást. Ennek oka, hogy a vérlemezkék működését csak frissen levett vérből, a vérvétel helyén történő azonnali feldolgozással lehet vizsgálni.

Saját gyakorlatunkban erre egy, a rendelőnkben lévő speciális műszer ad lehetőséget - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa. A véralvadási fehérjék működése, a vérlemezkék számának és méretének meghatározása mellett a trombociták – vérlemezkék – működésének mérésével teljessé válhat a menorrhoea véralvadási kivizsgálása, mely az esetek jelentős részénél hozzásegít a hatékony kezelés megválasztásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.