Probléma a túlzott hatékonyság

Csökkenthető a kórházakban az antibiotikumok használata

Egy kísérleti program igazolta, hogy csökkenteni lehet - különösen a kórházakban - az antibiotikumok használatát. Erre legfőképp azért van szükség, mert a baktériumok a túlhasználat miatt rezisztenssé válnak.

2014.05.07 20:55MTI
Alexander Fleming (forrás: Wikipedia)

A széles spektrumú antibiotikumok gyakori használata multirezisztens baktériumok kialakulásához vezethet, amelyek könnyen megtelepednek a kórházi környezetben, és komolyan veszélyeztethetik a betegeket. A Német Fertőzéskutatási Központ (DZIF) szerint ezért fontos egy olyan stratégia kidolgozása, amely megelőzi ezt, és az antibiotikumok átgondoltabb, célszerűbb alkalmazására ösztönöz.

A Freiburgi Egyetemi Kórház tudósai egy kísérleti programmal igazolták, hogy egy ilyen stratégia sikeres lehet. "Jelenleg a nagy probléma az úgynevezett harmadikgenerációs cefalosporinok és fluorokinolonok elterjedt alkalmazása, amelyek nagyon hatékonyak. De jelentős fogyasztásuk számos speciális multirezisztens kórokozó megjelenését idézheti elő a kórházakban" - mondta el Winfried Kern, a kórház kutatója.

A tudós kísérleti programja szerint, amelyet a kórházban próbáltak ki, a létfontosságú antibiotikumok alkalmazását 30 százalékkal lehetne csökkenteni egy évben.

A Kern által "antibiotikum-gazdálkodó programnak" nevezett projekt a cefalosporinok és fluorokinolonok alkalmazását szorítja vissza, ugyanakkor támogatja a penicillinszármazékok alkalmazását. Kern szerint a penicillinszármazékok a tapasztalatok alapján kevésbé rizikósak a kórházakban ismert rezisztens patogének kialakulása szempontjából.

Kern hangsúlyozta, hogy programja nemcsak megvalósíthatónak, de sikeresnek is bizonyult. A tudós a DZIF támogatásával újabb "antibiotikum-gazdálkodó programokat" kíván bevezetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.