Nincs elég antibiotikum

Le vagyunk maradva a betegségekkel szemben

Az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok visszalökhetik az orvostudományt a XIX. századba, amikor az emberek a legapróbb fertőzésbe is belehalnak, állítja az angliai tisztifőorvos.

2013.03.12 18:02ma.hu

Mint azt Dame Sally Davies elmondta, azonnal lépni kell annak érdekében, hogy az emberiség felvehesse a harcot az ellenálló baktériumokkal, és új gyógyszerek kellenek, amik képesek semlegesíteni a mutálódó fertőzéseket.

Davies már két hónappal ezelőtt azt javasolta a brit törvényhozóknak, hogy az ellenálló baktériumok jelentette veszélyt vegyék fel a nemzetbiztonsági kockázatok listájára. A 2008-ban elkészült nyilvántartásban jelenleg olyan komoly kockázati tényezők szerepelnek, mint egy terrorista-támadás, influenzajárvány, és a partvidéki áradások, mint amilyen az 1952-es Északi-tengeri áradás volt, az utolsó alkalom mikor az Egyesült Királyságban nemzeti vészhelyzetet hirdettek ki.

Miközben egyre több az antibiotikumoknak ellenálló “szuperbaktérium” mint az MRSA, az utóbbi néhány évtizedben csak néhány új antibiotikumot fedeztek fel.

A gyógyíthatatlan szuperbaktériumok gombamód szaporodnak a földön. Az NDM 1 először Indiában bukkant fel, de ma már a világ minden pontján megtalálható. Érkeztek híradások minden eddig ismert gyógyszernek ellenálló tuberkulózis variánsról, és a WHO beszámolt egy kezelhetetlen tripperről, ami a világszerte fertőz. Az MRSA évente 19.000 áldozatot szed az Egyesült Államokban és hasonló halálozási rátát produkál Európában, azaz jóval többet, mint az AIDS és a HIV.

A szakértők szerint sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tenni az új gyógyszerek kifejlesztése érdekében, mert nagyon úgy tűnik, az emberiség hátrányban van a betegségekkel szemben. 1987 óta nem fejlesztettek ki új antibiotikum csoportot, Davies szerint főleg azért nem, mert kevés a támogatás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.