Állatokról terjedt át emberekre

Új szuperbaktérium Európában

Az öreg kontinenst sakkban tartó, hasmenést okozó baktérium mellett egy másik, nem kevésbé veszélyes kórokozó is felütötte a fejét.

2011.06.03 10:42Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Amint arról többször írtunk már a ma.hu hasábjain, Európában új baktériumtörzs bukkant fel, a WHO szerint ez okozza azt a járványt, melynek jellemző tünetével először a német fogyasztók találkoztak. A spanyol eredetűnek vélt kórokozó azonban nem az egyetlen újkeletű veszély a régióban; az Egyesült Királyságban ugyanis egy szintén új, gyógyszer rezisztens baktériumra akadtak. Az MRSA változatra a tejelő tehenek és az emberek között egyaránt rábukkantak a víruskutatók, feltételezéseik szerint a tehenek szolgálhattak kiindulási pontként.
 
De mi is az az MRSA? A methicillin-resistant Staphylococcus aureus kifejezésekből képezett mozaikszó egy olyan baktériumot jelöl, amely ellenáll az emberiség által kifejlesztett antibakteriális szereknek. Ezért hívják szuperbaktériumnak is, mivel a hagyományos kezelésekre gyakorlatilag immúnis. Érdekesség, hogy a baktériumnak létezik egy alapesetben ártalmatlan változata is, mely nem jelent komoly veszélyt. Az emberek jelentős része egyébként hordozza az MRSA-t orrában vagy bőrfelületén, mégsem betegszik meg tőle. Ugyanakkor kórházi környezetben illetve a legyengült szervezetűek esetében már könnyen támadásba lendülhet a kórokozó. Éves szinten egyedül az MRSA felel az Egyesült Államok kórházaiban bekövetkező halálesetek közül 19 ezerért.

A baktériumtörzsre a Cambridge-i Egyetem kutatója, Mark Holmes, és kollégái akadtak rá, miközben a tehenek körében előforduló tőgygyulladásos betegségeket vizsgálták. A beteg állatoktól vett tejminták némelyikében olyan S. aureus baktériumtenyészetet találtak, melyek antibiotikumok jelenlétében fejlődtek ki. Ismeretes, hogy ez alapvető feltétel az ellenálló baktérium létrejöttéhez: a kórokozó a szervezetet feleslegesen terhelő antibiotikumok miatt apránként hozzászokik a számára méregként ható anyaghoz, így később ellenálló lesz vele szemben.
 
Az új törzs - most még - relatíve ritkán fordul elő - az összes MRSA eset mintegy 1 százalékáért felel, állítja a brit kutatócsapat. Ugyanakkor az elmúlt évtized megfigyeléseit alapul véve növekvő tendenciát mutat elterjedtsége, a tudósok szerint már jó ideje létezhetett azt megelőzően, hogy rábukkantak. Jelenleg éppen az emberekre való átterjedés fázisa kezdődik, állapította meg David Coleman a riasztó tényt. A dublini mikrobiológus véleménye szerint azonban addig nincsen gond, amíg valaki rendesen pasztörizált tejtermékeket vásárol, ez az eljárás ugyanis még a szuperbaktériumot is két vállra fekteti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.