Egereken már bebizonyították

A vámpírok tudták: fiatal vér = fiatalság!

Az egereknél már egyértelműen beigazolódott, most az emberi kísérletekhez várják a zöld jelzést a kutatók, hogy tudományosan is bizonyítsák: ha fiatalabb vért kap valaki, akkor teste is megfiatalodik.

2014.05.05 17:30ma.hu

A vámpírsztorik már több évszázadosak, tudományosan azonban most sikerült beigazolni, hogyan lehetnek örökké fiatalok, ráadásul ez nem valami filmes kitaláció: a Stanfordi Egyetem kutatói mérésekkel bizonyították be, hogy az öregedés egyes folyamatait le lehet lassítani a fiatalabb vérrel. A kísérlet során a Dr. Tony Wyss-Coray vezette csapat idős laboratóriumi egereknek adott vérátömlesztést fiatal, mindössze háromhónapos egereket felhasználva, és azt tapasztalták, hogy a tanulási folyamatokban, illetve a memóriához kapcsolódó feladatokban egyértelműen jobban teljesítettek a kezelést követően.

Embereken persze még nem kezdték vizsgálni a "vérfrissítés" lehetőségét, és az is kérdéses, hogy vajon elég-e egy átlagos egységnyi vér, vagy teljes vércserére szükség van az öregedés lassításához, a Nature Medicine-ben megjelent tanulmány szerint ehhez mindenképp további kísérletekre lesz szükség. Az okok között viszont megemlítik, hogy a fiatalabb egyedek vére valószínűleg számos olyan anyagot is tartalmaz, amit idősebb korban már nem állít elő a szervezet, bizonyos természetes vegyületeket, amik az agyra jó hatással vannak.

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Az egérkísérletek során 18 hónapos egyedeket oltottak be fiatal vérrel, ez az a kor, ami az egereknél a természetes élettartam vége felé jár. A kutatások során megfigyelték, hogy az agyban, a hippocampus területén új idegkapcsolatok alakultak ki, amelyek többek közt a memóriáért és az öregedésért felelősek. A rendszeresen, három hét alatt összesen nyolc alkalommal vérátömlesztést kapott idős egereknél ez a terület sokkal sűrűbb beidegzettségűvé vált, a kontrollcsoportban viszont, amelynek tagjai hasonló korú, "öreg" egerektől származó vért kaptak, semmi változás nem volt megfigyelhető.

A vizsgálatok egy későbbi fázisában akár az Alzheimer-kór kezelése is felmerülhet, az eddigi kutatások erre még nem tértek ki - szögezte le Dr. Eric Karran, egy brit jótékonysági demencia-alapítvány kutatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.