Szenvedés az élete

A nő, aki állandóan halszagot áraszt

Amikor egy munkahelyi karácsonyi buliban kibontotta az ajándékát, elsírta magát a nő: egy sokadik szappan volt a csomagba rejtve. Pedig fürdik ő rendesen, csak olyan beteg, hogy állandóan büdös.

2014.04.07 15:56ma.hu

Ellie James nem volt mindig büdös, 30 éves koráig teljesen átlagos nőnek számított, épp annyiszor és úgy fürdött, mint bárki más, és nem volt szüksége több dezodorra sem, mint bármelyik nőnek. Aztán hirtelen beütött a krach, a nő bőre egyre kellemetlenebb szagot kezdett árasztani, míg végül már állandósult a mindent átható halszag, de időnként inkább záptojásra hasonlít, és 14 éve nem tud mit tenni ellene. Így aztán amikor legutóbb karácsonyi partit szerveztek a cégében, és kibontotta az újabb szappant, sírva fakadt: ez már a sokadik efféle ajándék volt az évek során kapott temérdek mennyiségű parfüm és dezodor mellett.

Ráadásul Ellie tisztában volt vele, hogy nem a kedves figyelmesség vezérelte az ajándékozókat, hanem egy újabb célzást kapott a testszagára. Kollégái harsány nevetésben törtek ki, a nő pedig megszégyenülten rohant ki az irodából. Pedig egyáltalán nem arról van szó, hogy nem tartja tisztán magát. Másfél évtizede a bonyolult nevű Trimethylaminuria, röviden TMAU alakult ki nála, ami egyfajta anyagcserezavar, és ettől van állandóan romlott halszaga. Hazájában, Angliában is csupán egy maroknyi ember küzd hasonló betegséggel.

Fotó: freedigitalphotos.net/markuso

Az ebben szenvedő betegek teste képtelen bizonyos típusú élelmiszerekkel - főként a húsfélékkel, tejjel, kávéval és hallal - megbirkózni, emiatt a bőrén keresztül nyomja ki az emésztés során keletkező vegyületeket. Természetesen Ellie elkerüli ezeket az élelmiszereket, de még így is előfordul, hogy nem tudja megelőzni az orrfacsaró szag megjelenését. Emiatt ráadásul számos attrocitásnak volt már kitéve az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön is. Pedig ahogy mondja, minimum ötször fürdik naponta.

"Eleinte nem is értettem, mi a baj, mindig kifogástalan volt a higiéniám" - magyarázza az oxfordi Abingdonban élő cégigazgató. Saját maga is érezte a szagot, de eleinte azt hitte, a macskája talált egy egeret és az rothad valahol a lakásban. Aztán egy idő után feltűnt neki, hogy az emberek egyre furcsábban bámulnak rá és összesúgnak a háta mögött. Aztán nem sokkal később elkezdődött a parfümök és szappanok özöne, valahányszor valami apropó volt az ajándékozásra.

Orvoshoz viszont csak 2005-ben mert először elmenni, aztán több mint egy évig visszahúzódott, mert csak kioktatást kapott a helyes tisztálkodásról. Végül 2007-ben mégis talált egy olyan orvost, aki felismerte a betegség okát, azóta több-kevesebb sikerrel igyekszik kontrollálni a testszagot, önbizalmát pedig 50 éves szerelme, Dan Molston adta vissza, akinek csak az számít, hogy a nő mennyire kedves ember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.