A látogatók panaszkodtak a család szagára

Büdösek voltak a múzeumhoz - kizavarták a családot

Kitessékelték egy hátrányos helyzetű család tagjait a párizsi Musée d'Orsay-ból (Orsay Múzeum), miután a látogatók panaszt tettek a szagukra - közölte a társadalmi kirekesztés ellen küzdő ATD-Quart Monde elnevezésű civil csoport, amely a múzeumlátogatást szervezte.

2013.01.31 13:29MTI

Az eset a hét végén történt. Az egyesület egyik önkéntese által kísért három személy - egy házaspár és 12 éves gyermekük - a Vincent Van Gogh művészetének szentelt teremben tartózkodott, amikor a múzeum alkalmazottai arra kérték őket, hogy hagyják el a helyiséget.

"Azt mondták nekik, hogy a szaguk zavarja a többi látogatót" - erősítette meg a Le Figaro című napilap értesülését Typhaine Cornacchiari, a civil szervezet kommunikációs felelőse. Elmondása szerint a háromtagú család egy olyan teremben folytatta a múzeumlátogatást, ahol kevesebben voltak, ennek ellenére négy biztonsági őr körbefogta és a kijáratig kísérte őket.

"Nem történt botrány, mert az önkéntesünk, aki a családot kísérte, nem akarta még jobban megalázni őket" - hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

A civil szervezet szerint, amely ötven éve kísér hátrányos helyzetűeket múzeumlátogatásra, a sajnálatos incidens jól mutatja, hogy "a legszegényebbek mit élnek át a mindennapokban: azt a fajta diszkriminációt, amely akkor ér valakit, amikor az arcára van írva a szegénység".

A fenntartó kulturális minisztérium - jelezve, hogy részletes jelentést kért az Orsay Múzeumtól az incidensről - megerősítette, hogy folytatni kívánja a múzeumok nyitási politikáját a kultúrától távolabb álló közönség felé. Maga a múzeum sajnálatát fejezte ki az eljárás miatt, amelyet azzal indokolt, hogy több látogató is panaszkodott a teremőröknek a család erős szaga miatt, ezért inkább "diszkréten kikísérték őket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.