Ritka fertőzést kapott a gyomorszűkítéstől

Egy anya tragédiája: egy műtét segített teherbe esnie, és ugyanabba halt bele

Éveken keresztül hiába próbálkozott a teherbe eséssel, túlsúlya miatt nem lehetett anya a nő. Végül elvégeztek egy gyomorszűkítő műtétet, amitől helyreállt a hormonális egyensúly is - de épp ez okozta a végzetét is.

2014.01.27 15:29ma.hu

Mindennél jobban vágyott egy gyermekre, ám hiába próbált teherbe esni, csak nagyon nehezen jött össze, és akkor is mindig vetéléssel végződött. Az orvosok egyértelműen megállapították, hogy Joanne Slater problémáját hormonális zavarok okozzák, de hiába próbált meg minden módszert a fogyásra, semmi sem segített: egy ördögi körbe került: a hormonzavarok miatt nem tudott fogyni, a hízás miatt pedig nem javultak a hormonértékek. Végül utolsó lehetőségként a nő úgy döntött, belemegy a gyomorszűkítő műtétbe, ami sikert hozott.

A beavatkozást 2005-ben végezték el, a következő évben Joanne összeházasodott a barátjával, akivel évek óta együtt élt és akivel hasztalan próbáltak összehozni egy kisbabát. A műtét után minden megváltozott, a brit nő végre elindult a fogyás útján, aktív életet kezdtek élni, beiratkoztak tánctanfolyamra és rengeteget túráztak, 2006-ban pedig elmentek egy afrikai útra. Három évvel később, 2009-ben aztán megszületett Lily-Mai is, a pár első és egyetlen kislánya is, igaz, három hónappal a kiírt időpont előtt, de legalább épen és egészségesen.

"Joanne annyira büszke volt! Fantasztikus volt, olyan, amilyet csak anyaként kívánhat bárki" - emlékezett vissza a férje, Michael. Csakhogy a szülés után minden egyre rosszabb lett. A nő egészsége hirtelen romlani kezdett, a fogyása extrém tempóra kapcsolt, és az asszony egyre gyakrabban panaszkodott fáradtságra és izomfájdalmakra. A kezelőorvosa úgy vélte, csak tápanyaghiány áll a háttérben, ami a pár évvel korábbi műtét mellékhatása, ezért D-vitamint és ásványi anyagokat írt fel neki.

Fotó: freedigitalphotos.net

Az állapotromlás azonban csak nem akart megállni, majd az egyik vizsgálat után az orvos drámai hírrel állt a házaspár elé: a nő vérében a halálos Listeria-fertőzés nyomaira bukkantak. A "hogy kaphatta el?" kérdésre csak találgatni tudtak a szakemberek is, valószínűnek tartják, hogy köze van a műtéthez, illetve ahhoz, hogy a gyomorszűkítés következtében egyes ételeket a nő szervezete másképp dolgozott fel és így el tudott szaporodni a baktérium. A legutóbbi karácsonyt Joanne már a kórházban töltötte, és miközben a világon csaknem mindenütt az új év érkezésére készültek, az asszony szíve szilveszter éjjelén megállt. Akkor még sikerült újraéleszteni, de agya az oxigénhiány miatt annyira súlyosan károsodott, hogy már nem volt remény a felépülésére, és három héttel később végleg lekapcsolták a gépeket, amelyek életben tartották.

Özvegye most azért küzd, hogy minél szélesebb körben hívja fel a figyelmet a gyomor-bypass-műtétek kockázataira, ám egy nővér szerint manapság már sokkal többet tudnak az orvosok a műtétről és annak következményeiről, mint kilenc éve. Ugyanakkor elismeri, hogy ez valóban nehéz téma: "ha nem vállalkozik a műtétre, akkor valószínűleg Lily-Mai sem született volna meg" - jegyezte meg a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.