Lassan felkelhet az ágyból

Jól van tíz nappal a műtét után a világ első műszívese

Jól van az a 75 éves francia férfi, akibe a világon először teljes műszívet ültetett be december 18-án egy szívátültetésre szakosodott francia kutatócsoport.

2013.12.29 19:55MTI

A páciens tudatánál van, táplálkozik és beszélget a családtagjaival, és talán már ezen a hétvégén felkel az ágyból is - mondta a Le Journal du Dimanche című francia lapnak a férfi egyik orvosa, Daniel Duveau sebészprofesszor, aki csütörtökön járt nála.

Az orvos szerint az első műszívesben nagy az élni akarás, és nagyon bízik a mesterséges szívben.

A műszíves egészségi állapotáról hétfőn tesznek közzé részletesebb jelentést - közölte a lap.

A szívelégtelenségben szenvedő és végső stádiumban lévő betegbe egy 12 órás műtét során ültették be a Carmat orvosbiológiai cég által előállított műszívet a párizsi George Pompidou Kórházban Alain Carpentier professzor vezetésével.

A professzor húsz évig dolgozott a 900 gramm súlyú teljes műszív kifejlesztésén, amely az emberi szívet helyettesítheti, és megoldhatja az átültetésre alkalmas szívek hiányát.

Marisol Touraine egészségügyi miniszter üdvözölte az első teljes műszív beültetését, és jelezte, hogy ez "nagy büszkeség Franciaország számára".

A francia egészségügyi hatóságok szeptember végén adtak engedélyt az első kísérleti célú teljes műszívbeültetésre.

Ellentétben más műszívekkel, amelyek mechanikus pumpák, a francia kutatócsoport által kifejlesztett teljes műszív pontosan úgy működik, mint egy normál emberi szív, két szívféllel, amelyek úgy mozgatják a vért egy beépített elektronikával, ahogy azt a szívizom tenné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.