Lenyelve fújódik fel a tabletta a gyomorban

Fogyni akar, de nem megy? Szedjen lufitablettát!

A kétségbeesetten, de eredménytelenül fogyókúrázók sokat megadnának azért, ha sikerülne a gyomrukban már akkor jóllakottság-érzést kelteni, amikor még el se kezdték a vacsorát. Ez mostantól nem lehetetlen!

2014.01.21 18:18ma.hu

Rengeteg ember van, aki küzd a súlyproblémáival, de az evésnél valahogy mindig elbukik a nagy elhatározás, és még ha megálljt is tudnak parancsolni a szedésnél, a korgó gyomor mindig egyértelműen jelzi, hogy "kérek még!" Ilyenkor csak két megoldás segíthet: vagy a gyomrot kell kisebbre venni, de az efféle, általában gyomorgyűrűvel történő szűkítésnek nemcsak a kockázata igen magas, hanem az ára is, vagy pedig az éhségérzetet kell valahogyan csökkenteni. Ez utóbbira ott vannak az úgynevezett gyomorballon-kezelések, csakhogy az is sok rizikót rejt magában a sebészeti beavatkozás miatt, nem beszélve a költségekről.

Fotó: freedigitalphotos.net

Most viszont úgy néz ki, hogy megszületett a tökéletes megoldás, amihez ráadásul nincs szükség sebészkésre sem: mindössze egyetlen kapszulát kell lenyelnie a fogyni vágyónak, ami a gyomorba jutva luftballonként fújódik fel. Így kitölti a gyomor nagy részét, a maradékba még elfér pár falat étel, de aztán eltölt a jóllakottság érzése és a kilók elkezdenek szép lassan leolvadni. A kapszulához tartozik egy mikrokatéter is, ezzel kell felfújni, a mérete nagyjából egy egész almának felel meg, aztán a katétert egyszerűen csak kihúzzuk, a kapszula pedig feloldódik pár hét után egyszerűen feloldódik.

A kísérleti vizsgálatok szerint a betegek átlagosan 7,7 kg-ot veszítenek 12 hét alatt, ezalatt két ballont kell lenyelni és felfújni. Az új eljárást egyelőre csak Angliában és az USA-ban lehet elérni, és csak azoknál jöhet szóba, akiknek a testtömeg-indexük eléri legalább a 27-et. Bár az ár ennél az eljárásnál sem túl baráti, egy kétlufis kezelésért 2995 fontot (1,1 millió forint) kérnek el, a szakemberek szerint ezidő alatt a beteg annyira átalakítja az étkezési szokásait, hogy utána már lufikapszula nélkül is menni fog neki a további fogyás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.