Mézdiétával leküzdhető az ünnepi elhízás?

Fogyni akar? Egyen mézet!

A mézdiétát javasolja egy brit kutató a karácsonyi nagy elhízások megelőzésére, elmélete szerint ha lefekvés előtt minden este bekapunk 1 evőkanál tiszta mézet, az anyagcserénk úgy felgyorsul, hogy nem győzzük beljebb venni az öveket.

2013.12.03 16:04ma.hu

Tökéletes súlycsökkentő csodaszerként beszél egy brit kutató az egyik, már eddig is számos területen bizonyító élelmiszerről, ami nem más, mint a méz. Mike McInnes táplálkozási szakértő szerint a mézdiétával nemcsak elejét vehetjük az ilyenkor szokásos elhízásnak, de még akár fogyhatunk is a nagy ünnepi lakmározások dacára. Csupán annyit kell tennünk, hogy minden este, lefekvés előtt egy evőkanálnyi mézet bekapunk - számolt be a Daily Mail című brit lap.

A kutató szerint az eddigi vizsgálatok alátámasztják, hogy a méz olyan módon hat az anyagcsere sebességére, hogy azáltal a szervezet jóval gyorsabban kezdi égetni a zsírt, ráadásul az édes íze miatt csökken a cukor iránt érzett kínzó vágy. Nincs tehát többé kalóriaszámolgatás, nincsenek drága fogyókúrás ételek, és még éhezni sem kell - de hetente akár 1,3 kilót is leadhatunk a módszer segítségével. Ha nem "üresen", hanem egy csésze forró italba, például teába keverve isszuk meg, akkor még hatékonyabb lesz - állítja McInnes.

Fotó: freedigitalphotos.net

A szakember szerint a legtöbben azért küszködnek a fogyókúrával eredménytelenül, mert közben rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, benne rejtett cukorral és fehér liszttel, amit a szervezet rövid idő alatt szintén cukorrá alakít át. "Ez azt jelenti, hogy egész nap magasban marad a vércukorszintünk, ennek lebontásához pedig a szervezet folyamatosan termeli az inzulint, amit a zsírsejtek tárolnak" - mondja. Ráadásul a fogyókúra alatt folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, ami miatt az agy tartalékos üzemmódra vált és még nehezebben mennek le a kilók.

Ha azonban alvás előtt megeszünk egy kanál mézet, az a cukorral ellentétben nem ad lökésszerű glükóztúlterhelést a sejteknek, így - erősen leegyszerűsítve a folyamatot - az agy másképp irányítja az anyagcserét és megállhat az elhízáshoz vezető ördögi kör. További előny, hogy ezáltal a szervezet belső feszültsége is csökken, ami pihentetőbb alvást eredményez és ez újabb előnyökkel jár a mindennapi életben.

Az elmélet sikerét nem mindenki osztja, számos ellenző szerint a mézre a szervezet pontosan ugyanúgy reagál, mintha egy kanál porcukrot kapnánk be, de McInnes hisz a mézdiéta eredményességében. Ünnepek után várjuk kedves Olvasóink tapasztalatait is, akik adnak egy esélyt a módszernek!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.