Zsírleszívás helyett

Fogyást segítő genetikai implantátum

Amikor a vérzsírok túl magas értékei miatt az implantátum "bekapcsolt", a kövér rágcsálók abbahagyták az evést. Testsúlyuk mérhetően csökkent, vérzsírértékeik újra visszatértek a normális szintre.

2013.11.28 18:35MTI

A Svájci Műszaki Egyetem (ETH) tudósai által kialakított implantátum ellenőrzi a vérzsírok szintjét és ha magasak az értékek, mert túl bőséges volt az étkezés, akkor a génegyüttes egy hírvivő anyagot hoz működésbe, amely jelzi a szervezetnek a telítettséget.

A túlsúly emeli a vérzsír szintjét, amely a szívinfarktus és a szélütés kockázati tényezője - írták közleményükben az ETH kutatói.

A szerkezetben lévő emberi génalkatrészek egyfelől folyamatosan ellenőrzik a vérben keringő zsírok értékeit, másfelől a vérzsírok túl magas szintjénél olyan hírvivő anyagot hoznak létre, mely a telítettség érzését közvetíti a szervezetnek - olvasható a Nature Communications című szaklapban közzétett tanulmányban.

A génkonstrukciót a kutatók emberi sejtekbe, majd a sejteket apró tokokba helyezték. A tokokat túlsúlyos egerekbe ültették és korlátlan mennyiségű zsíros eleséget adtak nekik. Amikor a vérzsírok túl magas értékei miatt az implantátum "bekapcsolt", a kövér rágcsálók abbahagyták az evést. Testsúlyuk mérhetően csökkent, vérzsírértékeik újra visszatértek a normális szintre. Ekkor a "kapcsoló" leállította a telítettséget közvetítő jelzést.

Fussenegger úgy véli, hogy a találmányt nem lesz egyszerű emberekre átalakítani, évekig tarthat a megfelelő termék kifejlesztése. Mégis elképzelhetőnek tartja, hogy egy nap a génszerkezetet súlyosan elhízott, 30-nál magasabb testtömeg-indexű (BMI) emberek szervezetébe lehet ültetni, hogy segítsenek nekik lefogyni.

A fejlesztés akár a műtéti beavatkozások - zsírleszívás, gyomorgyűrű - alternatívája lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.